Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Formularz kontaktowy - tekst w nowych linijkach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shadowman25
Witam
Jestem tu nowy i niebardzo znam sie na php, ale staram sie w miare możliwości zgłębiać wiedze.

Tworze strone na której chciałbym zamieścić formularz kontaktowy. Mam już włąsciwie gotowy taki formularz (nie ja go tworzyłem) który działa, ale chciałbym by osoba odbierająca wiadomośc nie dostawała ją jednym ciagiem, tylko by był tam podział typu:

1 linijka: treśc wiadomości
2 linijka: e-mail
3 nadawca.

Dzięki za pomoc, byłbym wdzieczny za w miare gotowe rozwiazanie bo siedze nad tym juz kilka godzin i efekt raczej marny.
Pozdrawiam

1. <head>
  2. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
  3. <meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
  4. </head>
  5.  
  6. <?php
  7.  
  8. if (!empty($_POST['submit']))
  9. {
  10. $ok = true;
  11.  
  12. if (empty($_POST['email']))
  13. {
  14. $ok = false;
  15. echo "<p style=\"text-align: center; color: red;\"><b>Nie podałeś e-maila!</b></p>";
  16. }
  17. else if (!strstr($_POST['email'], '@'))
  18. {
  19. $ok = false;
  20. echo "<p style=\"text-align: center; color: red;\"><b>Podaj prawidłowy adres e-mail!</b></p>";
  21. }
  22. if (empty($_POST['imie']))
  23. {
  24. $ok = false;
  25. echo "<p style=\"text-align: center; color: red;\"><b>Nie podałeś imienia!</b></p>";
  26. }
  27. if (empty($_POST['tresc']))
  28. {
  29. $ok = false;
  30. echo "<p style=\"text-align: center; color: red;\"><b>Wpisz treść wiadomości!</b></p>";
  31. }
  32.  
  33. if($ok)
  34. {
  35. $message = "treść wiadomości: \n$_POST[tresc]\ne-mail: $_POST[email]\nnadawca: $_POST[imie]";
  36. $header ="MIME-Version: 1.0\r\n";
  37. $header.="Content-type: text/html; charset=utf-8\r\n";
  38. $header.='From:'.iconv('UTF-8','ISO-8859-2',$_POST['imie']).' <'.$_POST['email'].">\r\n";
  39. $header.='Message-ID: <'.time().'-'.$_POST['email'].">\r\n";
  40. $header.='X-Mailer: PHP v'.phpversion();
  41. @mail("moj@email.pl","Wiadomość wysłana ze strony Auto Naprawa","$message","$header");
  42. echo "<p style=\"text-align: center; color: green;\"><b>Wiadomość została wysłana poprawnie!</b></p>";
  43. }
  44. }
  45. echo "<form action=\"index.php?pg=kontakt\" method=\"post\">
  46. <fieldset style=\"text-align: center; border: none;\">
  47. <label for=\"wiadomosc\">Treść wiadomości:</label><p>
  48. <textarea name=\"tresc\" id=\"wiadomosc\" rows=\"10\" cols=\"55\"></textarea> <br /> <br />
  49. <label for=\"imie\">Twoje imię:&nbsp;<input type=\"text\" name=\"imie\" id=\"imie\" size=\"20\"/></label>&nbsp;
  50. <label for=\"email\">Twój e-mail:&nbsp;<input type=\"text\" name=\"email\" id=\"email\" size=\"20\"/></label>
  51. <br /> <br /><p>
  52. <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Wyślij wiadomość\" style=\"background-color: #FFFFFF\" />&nbsp;
  53. <input type=\"reset\" value=\"Skasuj\" style=\"background-color: #FFFFFF\" />
  54. </fieldset>
  55. </form>";
  56. ?>
papryk
Wiedziałem, że tak napiszesz i będzie trzeba to zrobić inaczej:] Jeżeli chcesz mieć formatowanie HTML to zmień te linijki:

1. $header.="Content-type: text/html; charset=utf-8\r\n";
  2. $message = "<strong>Treść wiadomości:</strong> $_POST[tresc]<br /><strong>e-mail:</strong> $_POST[email]<br /><strong>nadawca:</strong> $_POST[imie]";

W zmiennej $message możesz używać tagów html. Pozdrawiam
shadowman25
Dzięki, bardzo mi pomgłeś smile.gif

Możesz jeszcze podpowiedzieć jak zrobić by w przychodzącej informacji nagłówki czyli słowa:

1. treść wiadomości:
2. e-mail:
3. nadawca:

były jakoś wyróznione np. przez pogrubienie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.