Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]problem z ikonami z przeźroczystym tłem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eurosoft
Witam,
mam problem z przeźroczystym tłem w ikonach zamieszczonych na stronie. Wszytsko jest ok, jeśli weźmiemy pod uwagę IE 7-8, Mozille, Choma itd ikony wyświetlane są prawidłowo, jednak jeśli stronę otworzymy w IE6 i starszych to pojawia się białe tło tworząc beznadziejny kwadratowy obrys ikony. Da się to jakoś obejść? Plik z ikoną jest w formacje *png.
mkdes
IE6 nie obsługuje przeźroczytości dla png
poszukaj pod hasłem "png fix ie6"
prowseed
Tylko tak spytam, czy jest sens zapychac sobie transfer jakimis beznadziejnymi hackami, ktore dodatkowo niemilosiernie dlugo wydluzaja wyswietlanie strony i dzialaja tak, jak dzialaja? I przy okazji: w Firefox'ie 1.0 i Operze 6.0 tez sprawdzales, czy strona sie poprawnie wyswietla? wink.gif Ajjj- przeciez ta przegladarka zostala wydana 10 lat temu, a statystyki jej uzytkownikow leca na leb, na szyje.
Taka moja uwaga: Jesli ktos korzysta z IE6, to watpie, by go obchodzilo, czy pod Twoim obrazkiem png jest szara ramka, czy nie.
Ja bym na Twoim miejscu po prostu nie zawracal sobie tym 'problemem' glowy.
Ewentualnie, mozesz przygotowac specjalny styl css dla lower equal IE6 w ktorym pliki png zastapisz plikami gif, jesli poradzisz sobie z postrzepionymi brzegami, to powinno grac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.