Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Includowanie tamplate dla konkretnego url
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djlukas777
Witam serdecznie, jestem nowy i mam nadzieję że dobrze umieszczam swoje pytanie, problem.

Mianowicie:
chciałbym przy pomocy smartów i funkcji warunkowej if includować w pewnej części strony konkretny template w zależności od adresu url. Czy jest to w ogóle możliwe, jak to zrobić?
Zależy mi na tym by nie tworzyć 50 podstron na których będę miał to samo menu, stopkę i cały main a zamieniać będą się jedynie wewnętrzne opisy.

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
prowseed
Sprawdz jak przekazywac zmienne w tablicy get.

array na linki + switch i get to wszystko czego potrzebujesz.

Mam nadzieje, że zrozumiałeś idee

//EDIT
  1.  
  2. <?
  3.  
  4. $i = $_GET['strona'];
  5.  
  6. switch($i){
  7. case 0:
  8. include("stratatata.php");
  9. break;
  10. case 1:
  11. include("cosinnego.php");
  12. break;
  13. default:
  14. include("domyslne.php");
  15. }
  16.  
  17. ?>
  18.  

Linki budujesz tak: index.php?strona=1 (Zainkluduje cosinnego.php)
mortus
Czy to taki dobry sposób, to nie jestem przekonany. 50 podstron = 50 caseów. Lepiej w adresie podać nazwę strony np. index.php?strona=kontakt
  1. $katalog_stron = 'katalog';
  2. $rozszerzenie_pliku = '.tpl';
  3. $strona = basename($_GET['strona']);
  4. include $katalog_strony . DIRECTORY_SEPARATOR . $strona . $rozszerzenie_pliku;

Zmienną $_GET['strona'] trzeba oczywiście dobrze przefiltrować.
djlukas777
adres budowany jest tak: product.php?id=menuList01... poruszam się cały czas w obszarze pliku .tpl w ktorym buduje caly front strony, a w głównym pliku .php podaje zmienne smartowe, wewnątrz teraz pliku main.tpl chce zmieniac podszablony a wiec miedzye <body>{include file="01"} - dla jakiegos adresu i {include file="02.tpl"} - dla jakiegos jeszcze innego adresu, w tym wypadku product.php?id=menuList01, product.php?id=menuList02, product.php?id=menuList03 etc.</body>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.