Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z funkcja include. pomozcie!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kondziop
Mam stronke, w ktorej zastosowalem min nastepujacy trik z funkcja "include":
W pierwszym pliku (nazwijmy go "plik1") includuje plik "plik2"z katalogu "KATALOG". W tym katalogu katalog mam "plik3", i tego skolei includuje sobie plik2.
Kod
---KATALOG-

|        |

|        |-plik2

|        |-plik3

|-plik1

A kod plikow plik1, plik2 jest nastepujacy:
Kod
plik1:

include "KATALOG/plik2";

plik2:

include "plik3";

Stronka dzialala do tej pory na php 4.1.2 na darmowym serwerze. Teraz przenioslem ja na php 4.2.3 i nie chodzi.
I po godzinie doszedlem do wniosku, ze chodzi, jesli zrobie tak:
Kod
plik1:

include "KATALOG/plik2";

plik2:

include "KATALOG/plik3";

Przy tej samej architekturze!

Nie chce mi sie wiezyc, zeby tak podstawowa funkcja jak include nie byla przenosna pomiedzy dwiema wersjami php:(
Czy jest jakis przelacznik w php.ini, ktory odpowiadalby za to?
Gdzie moge to ustawic?

Z gory OGROMNE dzieki za pomoc,
kondzio;P

ps. Dodam, ze gdyby zrobic tym drugim sposobem (ktory de facto jest duzo sztywniejszy, bo kaze pisac katalogi w kazdym includzie) to na tym pierwszym serwerze to tez pojdzie
kondziop
Wiecie co?! Poszperalem troszke jeshcze i zobaczylem, ze ja lokalnie tez mam php 4.2.3! I u mnie tez chodza obie opcje!
Jak to jest? Pomozcie mi to zrozumiec!
kondziop
Dokladny blad, jaki pojawia sie w przegladarce jest nastepujacy:
Kod
Warning: Unable to access tresc.txt in /costam/costam/news.php on line 9

A wszystki prawa sa 777:(
castor
drugi kod jest poprawny bo sciezki do include podejemy wzgledem gownego pliku tj. u ciebie plik1 ktory includuje plik2 a ten skolei plik3...

php.ini:
Cytat
include_path = ".;c:phpincludes"

jesli masz taki zapis to skrypt szuka najpierw w katalogu aktualnym . a pozniej w C:phpincludes a na koncu wzgledem pliku gownego.
kondziop
Spox. Rozumiem.
Tylko dlaczego skrypt chodzi u mnie lokalnie, a nie chodzi na serwerze?
Przeciez nie bede zmienial sciezek w kazdym wywolaniu includa, bo mam ich naprawde duzo:(
Co zrobic?
DeyV
zdefinować zmienną, zawierającą adres bezwzględny do katalogu ze skryptem, a następnie, przy każdym wywołaniu funkcji include używać jej, wraz z aktualnymi podkatalogami, czyli... wszędzie adresy bezwzględne. Chyba najpewniejsze rozwiązanie.
Kod
$dir='/root/user/';

include $dir . 'katalog/podkatalog/plik.php'
kondziop
To jakby nie rozwiązuje problemu. Chodzi bowiem o to, zebym nie modyfikowal skryptu, który jest poprawny. Bo lokalnie przeciaz chodzi!
Czy nie chodzi tu raczej o jakies ustawienia?
DeyV
może twój serwer pozowoli na to:
Kod
if( $t=ini_set('include_path' ,'.:/php/includes') ) '

echo "zmieniono";

else echo "nie zmieniono";

echo '<br>stara wartosc = ' . $t;

czyli samodzielne ustawienie ścieżek przeszukiwanych katalogów na początku skryptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.