fulmi
17.03.2011, 14:09:55
Witam

Myślę nad kupnem gotowego skryptu z getsoft pl ale nie wiem czy warto i czy jest dobrze zrobiony. W googlach też za dużo nie ma informacji o tym skrypcie. Pytanie do Was drodzy forumowicze... Czy po zakupie tego skryptu da się go zmodyfikować, tzn. dodanie paru opcji, kategorii i funkcji, czy jest to trudne i ile kosztuje?
Proszę pomóżcie, sam robię strony w html, ajax, ale PHP zawsze jakoś omijałem...
Pozdrawiam
thek
17.03.2011, 15:20:34
Nie polecam. Skrypty stare, dziurawe, brakuje wiele funkcjonalności, które bardzo szybko znajdziesz i będziesz musiał zlecać innym osobom do poprawki lub napisania. Skąd wiem? Jeden z serwisów z jakim mam do czynienia stoi na skrypcie tej firmy i bebechy znam świetnie od środka. Już się nawet do mnie zgłaszały osoby, które widząc modyfikacje, chciały bym odsprzedał kod owych modów. A one widziały tylko wierzchołek góry lodowej tego co pozmieniałem w środku. Dodam, że wiele mnie to nerwów i wysiłku kosztowało, żeby coś zmodyfikować i nie walnęło się coś w innym miejscu. Kod bowiem nie jest przyjazny dla nikogo, a co dopiero kogoś, zaczyna zabawę z php. Najlepiej to widać na przykładzie pliku index, który jest "sercem" całego serwisu i drobne zmiany w nim, nieraz konieczne, mogą posypać całą aplikację. Wychwalanie też przy okazji, że chodzi on na wszystkich serwerach php od 4 wzwyż czy na starszych MySQl oznacza tylko jedno. Silnik jest tak stary, że nie tknęli go od dobrych kilku lat i masz w nim śmietnik, łatany jedynie i z dodawaniem czegoś, ale zero gruntownych zmian.
fulmi
17.03.2011, 15:28:10
Dzięki za odpowiedź. No to się zmartwiłem.... :/ Zależy mi na skrypcie Nieruchomości 2.0, który jest nowy na tej stronie, także może nie jest tak źle z tymi skryptami? Nie wiem co mam robić. Chciałem jakiś dobry skrypt PHP do ogłoszeń, ale tak naprawdę gotowca mam albo od getsoftu albo zagranicznego, ale wtedy dochodzi tłumaczenie itp., poza tym doby skrypt zagraniczny kosztuje około 800$... Drogo.
sadistic_son
17.03.2011, 15:32:41
Zleć studentowi a zrobi za 300zł.
fulmi
18.03.2011, 11:27:22
Dzięki za odpowiedzi. No tak widziałem, że za 300 - 400 zł student informatyki wykona taki portal. Jednak boję się, że kod będzie z dziurami i awaryjny, pozostaje mi tylko dowiedzieć się czy skrypt getsoftu Nieruchomości 2.0 daje radę lub

zabrać się za naukę PHP, bo kiedyś trzeba...