Witam!

W jednym ze swoich projektów napotkałem na problem, dość poważny:
Stałe, lub prawie stałe, połączenie klienta z serwerem... tutaj (teoretycznie) z pomocą przychodzi technologia PUSH.

Krótki opis patentu na PUSH w AJAX'ie (przykład na shoutboxie):
- klient wysyła request do serwera
- serwer nie odpowiada do momentu aż uzna to za stosowne (tutaj odbywa się w pętli sprawdzanie warunku, np: czy są nowe wpisy na shoutboxie)
- gdy owe wpisy się pojawią, serwer odpowiada na podtrzymany request od klienta
- klient przetwarza otrzymane dane, i nawiązuje nowe połączenie z serwerem (i tutaj koło się zamyka)

Niby pięknie ładnie, nie zalewamy serwera masą pustych zapytań ajax'em co czasami jest zabójcze.
Ale czy dla serwera nie będzie równie zabójcze (a być może nawet bardziej) podtrzymanie (w while(true) {} + ewentualnie sleep() ) 1000 klientów na raz?
Z tego co wiem, serwery mają jakiś limit obsługiwanych połączeń jednocześnie, i czy to właśnie nie będzie problemem?

Słowem zakończenia:
- mam do dyspozycji klasyczny hosting www
- wiem że są WebSockets, ale na razie wspiera je tylko Chrome (to nie było by problemem akurat, bo projekt opiera się na platformie Chrome), ale z tego co wyczytałem wymagają one serwera dedykowanego (może się myle ?).
- również wiem o istnieniu APE (AJAX PUSH Engine), ale po co strzelać do muchy z armaty, kiedy można użyć kapcia biggrin.gif (metafora skomplikowania projektu APE i problemów z jego implementacją, co przyniesie taki sam skutek jak napisanie prostszej klasy w PHP i JS)

Pozdrawiam!