Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]edytor TINYMCE Zapis danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fiasko
Jak w temacie . Problem z zapisaniem danych. Nie rozumiem jednej rzeczy. Gdy klikam zapisz (dyskietka) w TINYMCE to w zmiennej superglobalnej post zamiast tablicy pojawia się zwykły tekst wpisany w tablicy.

Kod
<textarea>tekst<textarea>

Inne zmienne z inputów są ok . Normalnie nadałem im name i takie etykiety się pojawiają.

Dlaczego nie tworzy się jakaś nazwa w postaci tablicy asocjacyjnej , która przechowuje wartości tej tablicy ?

Zamiast tego mam goły tekst .

Czy TinyMCE wysyła dane do interHTML ? Pierwszy raz się bawię tym edytorem. HELP

Jak on to wysyła ?

Wie ktoś ?
jaslanin
1.

http://tinymce.moxiecode.com/wiki.php/Plugin:save

Kliknięcie na dyskietkę powoduje wedle dokumentacji wysłanie formularza w którym znajduje się edytor tinymce.

2. Czy TinyMCE wysyła dane do interHTML ? Pierwszy raz się bawię tym edytorem. HELP

jeżeli chodzi Ci o zmianę zawartości tagu textarea to tinymce to robi, jeżeli się dobrze ustawi

3. Trudno odpowiedzieć bez całego kodu co jest problemem, zwłaszcza że Twój post jest strasznie zagmatwany. Np.

Cytat
to w zmiennej superglobalnej post zamiast tablicy pojawia się zwykły tekst wpisany w tablicy.

Cytat
Dlaczego nie tworzy się jakaś nazwa w postaci tablicy asocjacyjnej , która przechowuje wartości tej tablicy ?

fiasko
to jest tablica asocjacyjna zmiennej superglobalnej POST :
Kod
Array
(
    [oferta_typ] => 0
    [oferta_nazwa] =>
    [oferta_tresc] =>

przykładowy  tekst wpisany do edytora tinymce

[new_oferta] => dodaj
)

Jak widać po kliknięciu zapisz formularz mam dostępne takie elementy jak powyżej.

Dlaczego "przykładowy tekst wpisany do edytora tinymce " jest wrzucony od tak sobie ?

Kod
echo '
<form action="'.$_SERVER[PHP_SELF].'?action=dodawanie" method="post">
<table>
<tr>
<td>nazwa oferty </td><td> <input type="text"  id="oferta_nazwa" name="oferta_nazwa" value="'.$oferta_nazwa.'"  >
</td><td class="blad">'.$blad_oferta_nazwa.'</td></tr>

<tr>
<td>Treść </td><td> <textarea  rows="10" id="oferta_tresc" name="oferta_tresc" class="tinymce">'.$oferta_tresc.'</textarea>
</td><td class="blad">'.$blad_oferta_tresc.'</td></tr>

<tr><td></td><td>
<input type="submit" name="new_oferta" value="dodaj">
</td></tr>

</table> </form>';

Gdy klikam normalnie w input dodaj to wszystko jest ok. Tylko przez tinymce nie mogę zapisać .
jaslanin
przecież "przykładow tekst wpisany do edytora tinymce" jest w tablicy pod wartością klucza oferta_tresc

Kod
Dlaczego "przykładowy tekst wpisany do edytora tinymce " jest wrzucony od tak sobie ?

Tak jak wyżej piesze, nie jest wrzucony od tak sobie, tylko tag PRE zamienia białe znaki nowej linii na widoczne nowe linie, wystarczy na kluczu oferta_tresc wykonać polecenie trim żeby pozbyć się białych znaków z początku i końca zmiennej.

Inaczej pisząc:

$POST['oferta_tresc'] zawiera taki string: \n\nprzykładowy tekst wpisany do edytora tinymce\n\n, po prostu tag pre "zamienia" \n na widoczną nową linie. usuń tag pre i wtedy zobaczysz że nie ma żadnego "wrzucenia tak sobie"

Cytat
Gdy klikam normalnie w input dodaj to wszystko jest ok. Tylko przez tinymce nie mogę zapisać .

Mogę Ci tylko odp. SOA #1, szklanej kuli nie mam co Ty tam masz ustawione.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.