Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX][JavaScript]HTML,CSS,PHP,MySQL co dalej ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cammb
Witam,
budowanie stron to moja pasja. Po godzinach pracy i co jakaś wolna chwila staram się stawiać sobie za zadania różne skrypty nowe projekty itp. itd.

Do budowy witryn używam HTML,CSS,PHP,MySQL.

Nadszedł czas na naukę kolejnego języka. I w sumie nie wiem za bardzo o co kaman z Ajaxem i Javascriptem.
Chciałbym nauczyć się budować strony bardziej "żywe" i nie wymagające ciągłego odświeżania w przypadku np. działaniu na bazach i wyświetlaniu wyników w tabelach, budowania efektów wyświetlania grafik itd.

I nie wiem za co się zabrać i jakich kursów szukać ?
Jaką kolejność polecicie, aby nauczyć się właśnie takich umiejętności ?

I mam jeszcze jedno pytanie.
Jak to jest gdy mam właśnie np. formularz dodawania do bazy, i na tej samej stronie poniżej jest tabela wyświetlająca te dane. Czy aby dana tabela odświeżała się automatycznie po wysłaniu danych do tabeli ja będę musiał pisać cały skrypt w innym języku czy skrypt może zostać tak jak jest w PHP i tak jakby podpiąć do niego skrypt w JS lub Ajaxie (nie wiem, który język pozwala na coś takiego), żeby on przeładowywał po kliknięciu buttona ?
Zbigizmi
Witam,

najprościej mówiąc JavaScript jest językiem programowania a Ajax obiektem JavaScript, który wysyła w tle zapytanie do serwera.
Pozwala to odświeżać "w tle" elementy strony. Jak się nauczysz JavaScript nauczysz się Ajax'u.

A jeśli chodzi o odświeżanie tabelki, to nie wiem, czy w tabelce jest wyświetlany aktualnie zapisywane dane czy tabelka z wieloma rekordami. Wszystko zależy od tego jak to napisałeś. Jeśli masz oddzielone model od widoku możesz użyć ten sam model, a jeśli wszystko jest jednym tasiemcem, to musisz to napisać jeszcze raz.]

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.