Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jedna sesja dla stron w różnych domenach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryk9200
Witam,

Chcę zrobić, tak, że po zalogowaniu na jednej stronie np. example.com tworzy mi się sesja którą mogę wykorzystać na stronie np. example2.com itp.
Jeśli to jest nierealne, to jak przekazywać dane pomiędzy sesjami i automatycznie sprawdzać, czy jest się zalogowanym na example.com i wchodząc przez
automatycznie jestem logowany example2.com?

Nie zależy mi na gotowcu, raczej na przykładach i pomysłach.

.
sadistic_son
Generalnie to jeśli na obu stronach utworzysz sesje o tym samym id to będzie śmigać. Alternatywnie możesz zapisywać informacje o logowaniu do ciasteczek i na drugiej stronie sprawdzać czy ciacho istnieje, jeśli tak to tworzysz sesję.
Fifi209
Cytat(sadistic_son @ 27.03.2011, 22:07:36 ) *
Generalnie to jeśli na obu stronach utworzysz sesje o tym samym id to będzie śmigać.

Na pewno nie wbudowanym mechanizmem php.

Cytat(sadistic_son @ 27.03.2011, 22:07:36 ) *
Alternatywnie możesz zapisywać informacje o logowaniu do ciasteczek i na drugiej stronie sprawdzać czy ciacho istnieje,

Ciasteczka mają ograniczenia i jeżeli dobrze pamiętam to w innej domenie nie odczyta tego ciasteczka ze względów bezpieczeństwa.
Dla przykładu jesteś zalogowany na php.pl, wchodzisz na moją stronę ja kradnę ciastko z sid i mam pełny dostęp.
sadistic_son
Cytat(fifi209 @ 27.03.2011, 22:09:56 ) *
Na pewno nie wbudowanym mechanizmem php.

Ciasteczka mają ograniczenia i jeżeli dobrze pamiętam to w innej domenie nie odczyta tego ciasteczka ze względów bezpieczeństwa.
Dla przykładu jesteś zalogowany na php.pl, wchodzisz na moją stronę ja kradnę ciastko z sid i mam pełny dostęp.

No racja, nie wiem czemu myślałem o tej samej domenie na tym samym serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.