Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Microsoft kupuje php.pl
Forum PHP.pl > Wortal > Newsy
itsme
Już wkrótce dojdzie do przejęcia najpopularniejszego portalu o programowaniu w PHP, czyli PHP.pl. Nowym właścicielem platformy zostanie firma Microsoft.

Przejęcie PHP.pl jest jednym z elementów strategii firmy zakładającej zacieśnienie współpracy ze środowiskami rozwijającymi wolne oprogramowanie.

?Jesteśmy szczęśliwi, że lata pracy nad rozwojem naszej platformy zaowocowały możliwością uzyskania znaczącego wsparcia inwestycyjnego ze strony jednej z największych firm informatycznych na świecie," - tak skomentował obecny stan negocjacji z firmą Microsoft, Radosław Bartosik, z firmy Mentax.pl - ?Dzięki pozyskaniu tak poważnego inwestora, polska społeczność związana z językiem PHP oraz wolnym oprogramowaniem może liczyć na dalszy spektakularny rozwój."

Negocjacje z firmą Microsoft były prowadzone przez przedstawicieli firmy Mentax.pl, którzy wspólnie z PHP.pl zarządzają domeną php.pl.

?Obecny stan negocjacji pozwala z dużym prawdopodobieństwem poinformować, że do podpisania umowy dojdzie w ciągu kilku następnych dni," - powiedział Karol Wituszyński, odpowiedzialny za negocjacje z PHP.pl i Mentax.pl ze strony polskiego oddziału firmy Microsoft. - ?Ten krok umożliwi nam dalszą, bardziej owocną współpracę z polską społecznością otwartego oprogramowania, co jest zgodne ze strategią interoperacyjności."

W wyniku końcowego porozumienia firma Microsoft przejmie wszystkie usługi działające w domenie php.pl oraz wesprze finansowo społeczność skupioną wokół największego polskiego forum oraz wortalu poświęconego językowi PHP i technologiom towarzyszącym.

Ze strony firmy mentax.pl czyli Dawida Polaka, Grzegorza Tłolki oraz mojej Radosława Bartosika chcemy dodać wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy współtworzyli obecny obraz PHP.pl.
Doszliśmy do wniosku, że tak jak Adam Małysz przyszedł czas na zejście ze sceny w dobrym momencie.
PHP.pl może tylko i wyłącznie zyskać na tej zmianie.
Umowa zabezpiecza interes społeczności w zakresie wizerunku aktualnego jak i braku zmian personalnych w grupie opiekunów i moderatorów.

Wielkie Dzięki za te wspólne lata.

Dodatkowe informacje znajdziecie u nowego właściciela:
http://msdn.microsoft.com/pl-pl
http://www.codeguru.pl/NewsList/1,20629/by...hDate/desc.aspx
r4nd4ll
Prima aprilis dziś w końcu wink.gif
Cysiaczek
To akurat przypadek. Informację o tym ekipa php.pl otrzymała już kilkanaście dni temu na forum wewnętrznym, co z pewnością mogą poświadczyć.
itsme
z okazji 1 kwietnia macie poprzekładane nicki.
i raczej zakładanie że Microsoft jest tak luzacką firmą aby zrobić taki dowcip jest błędem.

Choć data niefortunna nie zmienimy faktu że ww informacja jest prawdziwa i była wcześniej omawiana z moderatorami i opiekunami na forum wewnętrznym.
binbash
Ta jasne... thumbsupsmileyanim.gif
ShadowD
Cysiaczek na irc ostatnio wspominał mi o zmianie właściciela forum mówił też coś o konkursie, ale jak widać coś się zmieniło, a może przyjdzie nam na niego czekać? snitch.gif
nospor
Miałem się dziś nie odzywać bo lekko skacowany jestem ale to
Cytat
jest prawdziwa i była wcześniej omawiana z moderatorami i opiekunami na forum wewnętrznym.
z lekka mnie #$%@#$#$#$

Owszem, jakis czas temu uraczyliście nas na wewnętrznym nikłą notatką, że to niby narazie tylko tak, jeszcze nic nie wiadomo, że oczywiście wysłuchacie zdania ekipy i weźmiecie je pod uwagę. Mieliśmy Wam tylko dać czas aż sami poznacie szczegóły i będzie można wówczas konkretnie pogadać a tu co? A tu spełniły się moje obawy - lejecie na nas totalnie, macie w 4 literach nasze zdanie.... a nie przepraszam, było paru na "tak", więc pewnie wzieliście tylko ich pod uwagęexclamation.gif

AAA.... pieprzyć to. Nie po to poświęciłem kupę czasu na forum.php.pl by teraz nasz "kochany" zarząd tak wydymał. spadam..... a nie, nie spadam - co z kasą do podziału? Dostaliście ponoć super ofertę i byłoby naprawdę miło gdybyście chociaż dotrzymali słowa co do wynagrodzenia...
kbsucha
Doskonale przygotowane:

Na innym forum Microsoft kupują Googla biggrin.gif może biorą jakiś pakiet "Internet" biggrin.gif
ylk
Hahaha ale sie uśmiałem thumbsupsmileyanim.gif
webdice
http://qkpic.com/7c5fd
TheSnake
Microsoft szybciej by cukier sprowadził i sprzedawał za 3 zł, a nie fora internetowe biggrin.gif
roobik
Cytat(itsme)
Nowym właścicielem platformy zostanie firma Microsoft.

Oczywiście wink.gif A Wirtualna Polska łączy się z Interią.
TGV wykupuje PKP...
Zegar Balcerowicza nagle zaczął się cofać smile.gif -> http://www.interia.tv/wiadomosci/kraj,6302,0,1,1618524
Borussia przyjedzie na mecz do Polski... -> http://sport.interia.pl/pilka-nozna/ligi-z...-polski,1618658

Małżonce dziś rano powiedziałem, że nie ma wody. Wściekała się przez jakieś pół godziny (ale nie sprawdziła najpierw). "Nawet się nie umyję k.... do pracy! Kawy nie wypiję! K.... K.... K....!" Po jakimś czasie poszła do kuchni nalać wodę do czajnika - a tu cud wink.gif Woda jest... Zaskoczona biggrin.gif "Jest woda!" A ja na to: "Bo wiesz... To taki dzień dzisiaj... Prima Aprilis..." biggrin.gif:D:D

Także LEJCIE WODĘ ile wlezie - dzisiaj wszystko uchodzi płazem (a może gadem? wink.gif )

Pozdrawiam!
cycofiasz
Super, ciekawe tylko jak microsoft będzie chciał na tym zarobić. Może wprowadzą płatny dostęp do forum? thumbsdownsmileyanim.gif
mat-bi
Ehh, ludzie, myślicie, ze damy się nabrać na ten teatrzyk biggrin.gif

msdn-microsoft.com - taa, msdn powienien byc subdomeną domeny microsoft.com biggrin.gif

Ludzie, linki na tej stronce przekierowują na msdn.microsoft.com biggrin.gif
Cysiaczek
http://msdn.microsoft.com/pl-pl

Gdzie Ty tam msdn-microsoft widzisz?
kwiateusz
przetrzyj monitor czy coś, tam jest normalna kropka nie żaden myślnik
Spawnm
Temat nie jest żadnym żartem, pierwsze informacje o przejęciu pojawiły się jeszcze w czasie trwania konkursu.
Również nieprzypadkowo w ostatnim czasie opublikowany został news o PHP na Windows Azure.
Nie mniej Itsme mógł się o dzień wstrzymać z publikacją.
Cysiaczek
Niestety, to Microsoft nas zaskoczył ujawniając informację dziś. Planowaliśmy to dopiero na poniedziałek.
mat-bi
Tak, jasne.
Kuba707
Mi to nie wygląda na żart prima aprilisowy ;d.
Ociu
Cytat(Kuba707 @ 1.04.2011, 15:26:50 ) *
Mi to nie wygląda na żart prima aprilisowy ;d.

Bo to nie jest żart. To akurat prawda.
Victor152
Powodzenia PHP.PL i Microsofcie!
konys
W dodatku ekonomicznym BBC pokazali wzmiankę dotyczącą tego przejęcia. Chociaż nie zdradzono szczegółów transakcji, dziennikarzom udało się dotrzeć do anonimowego pracownika Microsoftu, który zapewniał, że w związku z "kosztownym przejęciem portalu internetowego w Europie środkowo-wschodniej musieli zrewidować swoje założenia strategiczne" i data premiery Windows 8 została przełożona do roku 2013. Dziennikarze wskazali, że nie ma informacji na temat większych przejęć w tym regionie poza portalem php.pl
itsme
coż nad żartem pracowaliśmy dawno !
oczywiście 1 kwietnia w dniu moich urodzin musi się coś wydarzyć.
Choć podłoże było przygotowywane od dawna - bo na forum zamkniętym dalismy informacje w celu uwiarygodnienia tej informacji przed 1 kwietnia.

Microsoft w całej swej wielkości znalazł w sobie chętnych ludzi do zorganizowania tego dowcipu.
Jak widać zaangażowanie z obu stron było wielkie.

Choć dziś 1 kwietnia i zrośliśmy psikusa to ogłoszę jedną miła informację otóż nasza współpraca z Microsoft nie kończy się żartem. Wręcz przeciwnie nasza współpraca właśnie rozpoczyna się od zaprezentowanego psikusa.

Pomysł psikusa narodził się mojej szalonej łepetynie i jest datą rozpoczęcia współpracy pomiędzy Microsoft i PHP.pl.
Oczywiście współpracy a nie sprzedaży.

Dziękuję za zaangażowanie ze wszystkich stron i obiecuje że w przyszłym roku nie będzie tak łatwo odgadnąć psikusa !

W imieniu zespołu Microsoft oraz PHP.pl wielkie dzięki dla wszystkich którzy wzięli udział w zabawie.
mat-bi
Mówiłem biggrin.gif

A tak swoją drogą, dziwne, Microsoft będzie współpracować z portalem o tym języku, z którym konkuruje jego platforma biggrin.gif

Sorka, STOOOO LAAAAT biggrin.gif
no to ulżyło smile.gif
kwiateusz
w środku zabawy wyjawiać tajemnice? pfff jutro trzeba było pisac...
nospor
I mnie tak ganiał, kazał pisać, jeszcze arty miałem publikować a tu sam nie wytrzymał i się wygadał.... ech...

chyba że żartem było że to żart i w rzeczywistości to prawda...
wiewiorek
Dlaczego więc daliście tę informację, że coś się szykuje na forum zamknietym ? Trzeba bylo dac na publicznym, wowczas zart bylby bardziej wiarygodny. A po drugie co ma wspólnego Microsoft z PHP ? Trzeba było dać, że przejmuje was Oracle.
O ludzieeee jaki kiepski wam wyszedł żart tongue.gif
scanner
@wiewiorek: Microsoft ma do PHP chociażby WindowsAzure for PHP i chce promować tę platformę, a my nie widzimy w tym nic złego.
Jeśli wszystko pójdzie tak, jak zakładamy można się spodziewać, iż przyniesiemy Wam sporą dawkę wiedzy do praktycznego wykorzystania a może i też będzie w koszyku nieco pudełek lub płytek z logo MS i ciekawym kontentem - ale to już na spokojnie. Wszystkiego się będziecie dowiadywać już bez żartów i w miarę kolejnych etapów trwania umów.

Przy okazji chciałbym osobiście podziękować tym osobom, które nie zwątpiły w to, że my, jako mentax zawsze mówimy, że póki sił starczy będziemy dbać o domenę i nikomu jej nie oddamy smile.gif
wiewiorek
Swoją drogą to największe jaja by były jakby na ten dzień zbanować wszystkich - każdy by się zastanawiał za co go zbanowano, ale tak - wiem - pomysł z kosmosu - taki OT tongue.gif biggrin.gif
Spawnm
Dzień się jeszcze nie skończył, więc zacznij się zastanawiać ;]
kwiateusz
pomysł @wiewiorek mi się bardzo podoba smile.gif
potreb
Prima aprilis dobry, jednak Microsoft chyba idzie coraz bardziej w pomaganie "PHP" stanąć na IIS. Zapewne przyjęty plan przez Microsoft idzie w kierunku rozwijania aplikacji w PHP pod IIS, a co za tym idzie, im więcej aplikacji webowych na Windows tym lepsza sprzedaż licencji smile.gif
CuteOne
Microsoft + wolne oprogramowanie dobre ;D
cojack
Dobrze że przeczytałem treść tematu, bo jak przeczytałem topic to już chciałem konto kasować.
kwiateusz
chcieć to jedno, móc to drugie biggrin.gif
itsme
niestety tak wcześnie musieliśmy zdementować ten informacje ponieważ działania były związane z działaniami MS. Skoro ich biuro prasowe opublikowało informacje o dowcipie my tez musieliśmy.
Osobiście byłem za tyum aby przytrzymać ten dowcip do środy :-) i wtedy powiedzieć że to żart ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.