Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Jak wyswietlac rozne akcje na stronie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzystyn
Witam, do tej pory robiłem tak, że po prostu miałem stronkę, a właściwie bloga, gdzie były takie akcje jak: show.php, add.php, edit.php, delete.php oraz kontakt.php.
No i jak chciałem coś usunąć to po prostu wchodziłem na www.adres.pl/delete.php, a jak dodać to www.adres.pl/add.php, jednak powinno się to rozegrać, za pomogą switcha na stronie głównej, żeby linki wyglądały tak: www.adres.pl/index.php?id=delete . Tylko jak się za to w ogóle zabrać?
Dlaczego tak jest lepiej? Ma ktoś może przykładowy szablon tak zrobionej strony?

Pozdrawiam!
Fifi209
Pełno tego na necie.

Już lepiej niż switchem robić np. tak:
  1.  
  2. $name = basename($_POST['action']);
  3.  
  4. if (file_exists($name.'.php')) {
  5. include_once($name.'.php');
  6. }else{
  7. echo 'Akcja nie istnieje!';
  8. }
gregory90
Myślę, że w tym momencie powinieneś zapoznać się z MVC, np. tutaj jest to fajnie opisane.
Fifi209
Cytat(gregory90 @ 2.04.2011, 13:24:43 ) *
Myślę, że w tym momencie powinieneś zapoznać się z MVC,

Tak, gość który pyta o switche nagle zacznie pisać obiektowo i rozumieć wszystkie wzorce projektowe.

Troszkę rozumu, proszę...
krzystyn
fifi, ale w tym Twoim przykładzie jakby to miało dzialać? Bo to mi raczej nie zrobi linków w stylu index.php?id=show więc po co coś takiego robić jak Ty mi dałeś? smile.gif

Poprosze o jeszcze jakieś przykłady smile.gif

no nie wierze, ze nikt tak stron nie robi, prosze pomozcie smile.gif
ciekawskiii
  1. $do=$_GET['do'];
  2. if($do=="delete"){
  3. //DELETE
  4. }elseif($do=="edit"){
  5. //EDIT
  6. }else{
  7. echo 'spadaj';
  8. }

i zabezpieczyc get oczywiscie, adres np. domena.pl/index.php?do=delete
krzystyn
Czyli wszystko przepuszczam przez index.php?

A jak z tym delete? Bo ja do delete musze podać jeszcze ID, a adres domena.pl/index.php?do=delete?id=2 nie będzie poprawny chyba, więc jak to zrobić?

Jak ktoś ma jeszcze jakieś przykłady to poprosze:)
ciekawskiii
no to tam gdzie delete umieszczasz nastepnego GETa z id i wtedy bedziesz mial adres z dwiema zmiennymi. Tylko to wtedy pozabezpieczaj bo pamietaj ze kazdy bedzie mogl sobie wejsc na ten adres i usunac rekordy z bazy. Lepszym rozwiazeniem przy usuwaniu danego id jest POST lub sesja
krzystyn
A co jakbym miał np stronę show.php, ktora wyświetla newsy i chciał do niej dodać np kolejna akcje, która wyświetli dodatkowe menu, czyli cos takiego: domena.pl/index.php?go=show?menu=yes
to jest poprawne?

Ma ktoś jakiś tutorial z tym związany? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.