krzystyn
2.04.2011, 12:05:53
Witam, do tej pory robiłem tak, że po prostu miałem stronkę, a właściwie bloga, gdzie były takie akcje jak: show.php, add.php, edit.php, delete.php oraz kontakt.php.
No i jak chciałem coś usunąć to po prostu wchodziłem na www.adres.pl/delete.php, a jak dodać to www.adres.pl/add.php, jednak powinno się to rozegrać, za pomogą switcha na stronie głównej, żeby linki wyglądały tak: www.adres.pl/index.php?id=delete . Tylko jak się za to w ogóle zabrać?
Dlaczego tak jest lepiej? Ma ktoś może przykładowy szablon tak zrobionej strony?
Pozdrawiam!
Fifi209
2.04.2011, 12:18:20
Pełno tego na necie.
Już lepiej niż switchem robić np. tak:
include_once($name.'.php');
}else{
echo 'Akcja nie istnieje!'; }
gregory90
2.04.2011, 12:24:43
Myślę, że w tym momencie powinieneś zapoznać się z MVC, np.
tutaj jest to fajnie opisane.
Fifi209
2.04.2011, 12:25:49
Cytat(gregory90 @ 2.04.2011, 13:24:43 )

Myślę, że w tym momencie powinieneś zapoznać się z MVC,
Tak, gość który pyta o switche nagle zacznie pisać obiektowo i rozumieć wszystkie wzorce projektowe.
Troszkę rozumu, proszę...
krzystyn
2.04.2011, 15:11:39
fifi, ale w tym Twoim przykładzie jakby to miało dzialać? Bo to mi raczej nie zrobi linków w stylu index.php?id=show więc po co coś takiego robić jak Ty mi dałeś?

Poprosze o jeszcze jakieś przykłady

no nie wierze, ze nikt tak stron nie robi, prosze pomozcie
ciekawskiii
2.04.2011, 15:25:42
$do=$_GET['do'];
if($do=="delete"){
//DELETE
}elseif($do=="edit"){
//EDIT
}else{
}
i zabezpieczyc get oczywiscie, adres np. domena.pl/index.php?do=delete
krzystyn
2.04.2011, 15:59:55
Czyli wszystko przepuszczam przez index.php?
A jak z tym delete? Bo ja do delete musze podać jeszcze ID, a adres domena.pl/index.php?do=delete?id=2 nie będzie poprawny chyba, więc jak to zrobić?
Jak ktoś ma jeszcze jakieś przykłady to poprosze:)
ciekawskiii
2.04.2011, 16:08:49
no to tam gdzie delete umieszczasz nastepnego GETa z id i wtedy bedziesz mial adres z dwiema zmiennymi. Tylko to wtedy pozabezpieczaj bo pamietaj ze kazdy bedzie mogl sobie wejsc na ten adres i usunac rekordy z bazy. Lepszym rozwiazeniem przy usuwaniu danego id jest POST lub sesja
krzystyn
2.04.2011, 16:51:59
A co jakbym miał np stronę show.php, ktora wyświetla newsy i chciał do niej dodać np kolejna akcje, która wyświetli dodatkowe menu, czyli cos takiego: domena.pl/index.php?go=show?menu=yes
to jest poprawne?
Ma ktoś jakiś tutorial z tym związany?