Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP] system prywatnych wiadomosci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maciejkesyp
witam, chcialbym zrobic jakis prosty system prywatnych wiadomosci na stronie i mam kilka pytan.

1. wystarczy mi taka baza:
Kod
// private.table
id
title
tresc
autor_id
adresat_id
przeczytana

czy lepiej inaczej to rozegrac? w sumie to nie wiem czy przy autorze i adresacie nie lepiej by bylo zrobic od razu autor_login, bo potem to i tak trzeba bedzie przerobic, ale to pewnie niezgodne z jakimis tam standardami, czy mozna tak robic? no i potem odczytywanie bym zrobil z WHERE

2. kwestia tego przeczytana, albo nie. wystarczy tam taka opcja, ze jak sie wysle to dodajemy 1, a jak ktos wejdzie to wysylamy do bazy UPDATE i zmieniamy na 0. tylko co jak ktos wejdzie kilka razy? jak zapobiec temu, zeby niepotrzebnie sie wysylaly do bazy update?

3. jak zrobic tak jak jest na NK, ze bez odswiezania pojawia sie informacja, ze przyszla nowa wiadomosc? domyslam sie ze Ajax, ale znam tylko podstawy JQUERY, wiec prosilbym na dokladniejsze naprowadzenie

pozdrawiam
kuba_pilach
Witaj!
A więc tak...:
Wiesz co to Ajax? Ajax tak naprawdę nie tworzy osobnego języka... jest on połączeniem php i javascript...
php - server side
javascript - client side
Więc jak widzisz, nie da się przesłać zmiennych z javascripta do php bez ajaxa... Ajax służy dzięki temu do uaktualniania rzeczy bez refresha... Na przykładzie dobry chat, nie może być w php, ani w samym javascript...
Więc ci proponuję... najpierw naucz się dobrze javascripta i php, a dopiero potem za ajaxa...
Zrób sobie tabelę z id wiadomości, id_usera_od, id_usera_do,temat,tresc, status
Jak będziesz miał dalej jakieś problemy to pisz na gg:2223312
Mam nadzieję, że pomogłem. ;]

EDIT. : pierw sprawdzasz, czy status nie równa się 1 i jeśli nie, to wpisujesz tam 1. Jak będzie się równało 1 to nic nie zrobi...
maciejkesyp
dzieki za pomoc, poszlo pomogl smile.gif

a w czym polecacie sie uczyc AJAXa? samego, czy np z JQUERY?
kuba_pilach
Nie żeby coś, ale umieć javascript by się przydało ;]
A poza tym zobacz to.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.