Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tworzenie dodatkowych stron przed panel admina
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzystyn
witam.

chcialbym zrobic cos w stylu, ze w panelu administratora strony jest opcja "Dodaj strone", otwieram to i tam mam mozliwosc wpisywania tekstu, np numerow kontaktowych, albo jakiejs mapy strony. po zapisaniu dodawalyby sie np w menu na dole strony. i teraz jak cos takiego zrobic? wiem jak zrobic system newsow itp, wiec nie potrzebuje dokladnego tlumaczenia, tylko jakies naprowadzenie.
np w folderze /templates/ powinien sie wtedy tworzy plik kontakt.php i bym to mial normalnie zapisywac tak jak w php sie zapisuje pliki? a potem jakis odczyt plikow, tylko jak to zrobic?
no i najwazniejsze - to by musialo byc cos w stylu ze wpisuje sam tekst z html, na dole wgrywam np avatara i podaje nazwe pliku. jak to rozegrac, zebym nie musial uzupelniac calego CSS?
mat-bi
Skoro znasz, jak zrobić system newsów, to robi się to baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo podobnie. Po prostu formualrz danych do bazy, potem pobranie za pomoca query wszystkich i tylko potem foreach, strona, na której dynamicznie będzie się pojawiać ta strona, co wpisałeś do bazy i koniec. Nic szczególnego
Hpsi
Cytat
wiem jak zrobic system newsow itp,

skoro to wiesz, nie muszę ci pisać jak zrobić formularze dodawania

Ogolnie najprosciej stworzyc tabele w bazie danych `content` i dodawac do niej rekordy, a w menu po prostu zczytujesz informacje na temat jakie arty sie tam znajduja i wyswietlasz w menu np title + genrujesz link do strony gdzie to bedzie wyswietlac (np poprzez parametr id )
krzystyn
czyli to lepiej robic tak samo jak newsy? bo ja myslalem, zeby sobie tworzyc pliki na serwerze typu kontakt.php, mapa.php bez uzywania bazy i o to wlasciwie pytam. ale nie wiem jak jest na hostingach, bo moze moga miec jakies ograniczenia do tworzenia plikow przez php.

tak jak mamy np strone http://php.pl
no i jest tam system newsow, ale tez jest np strona http://php.pl/phppl/Wortal/Kontakt gdzie jest formularz kontaktowy, a chyba wczytywanie do bazy danych kodu html z formularzem mija sie z celem, wiec najlepiej by bylo zrobic to jako plik .php ktory mozna potem zapisac w odpowiednim folderze i wyswietlic w menu.
grabos
można - ale po co? Jak zapiszesz taki plik, to bedzie Ci trudno go pozniej edytować z poziomu strony bez zagladania w kod... a tak to dynamicznie smile.gif
krzystyn
racja, nie pomyslalem o tym smile.gif

tylko jak teraz ladowan htmla do bazy, zeby to bezpieczne bylo? jakie zabezpieczenia zrobic?
mat-bi
poczytaj o obronie przed XSS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.