Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak wydajnie łączyć się z bazą ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tryllion
Siema

Mam pytanie, piszę kolejny skrypt, tym razem chciałbym żeby był w miarę pro.

Zastanawia mnie takie zagadnienie, jak wydajnie łączyć się z bazą, i tu parę ciekawych kwestii.

Stworzyłem sobie klasę do obsługi bazy, nie będę jej tu przedstawiał, pytania mam takie,

Co właściwie robi mysql_connect, czy jest to faktyczne połączenie z bazą które zawraca dupę serwerowi czy tylko taka inicjalizacja danych do połączenie które faktycznie zachodzi przy np. mysql_query.

Bo jeśli jest to już jakaś operacja na bazie danych to jak rozumiem nie warto jej wywoływać at hoc przy każdym wejściu na stronę, np. nie ładować w index.php $baza = new Baza(); tylko ewentualnie raz gdy jest to konieczne, czy tak lepiej ?

Drugie pytanie czy mysql_close(); jest wymagane ? Czasem patrzę na bardziej rozbudowane skrypty w necie i mysql_close() niby jest gdzieś w jakiejś klasie ale funkcja nie jest wywoływana, czy to błąd ?

I ostatnie pytanie, jak poradzić sobie ze strukturą modułową strony ? Jeśli jest 10 modółów i powiedzmy nie da się ich łatwo do cache wrzucić, to czy sensowne jest wywoływanie mysql_close(), czy też np w każdym zrobić
$base = bew Base();//tu jakaś flaga czy się już connect jest
$base->getDane() i na koniec close ?

pzdr
mat-bi
Jeśli chcesz być naprawdę Pro, zainteresuj się PDO (aż się zrymowało biggrin.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.