Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]mysqli_cos() or die('tragiczna smierc') czy jest obowiązkowe?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nekomata
Jak w temacie , zastanawiam się czy jest sens używania mysqli_cośtam() or die('tragiczna śmierć') czyli używania warunkowego . Obecnie na localhoście używam or die() tylko przy mysqli_connect i zastanawiam się czy naprawdę warto używać tego gdzie indziej?Mam na myśli że skoro przy każdym odświeżeniu strony i tak na początku skryptu jest mysqli_connect to po co mam dalej dodawać za każdym razem? Czy przykład z die jest po prostu elementem "dobrego wychowania" czy jest naprawdę potrzebny?
yevaud
Cytat(nekomata @ 12.04.2011, 02:18:41 ) *
Jak w temacie , zastanawiam się czy jest sens używania mysqli_cośtam() or die('tragiczna śmierć') czyli używania warunkowego

praktycznie nie ma sensu

Obecnie na localhoście używam or die() tylko przy mysqli_connect i zastanawiam się czy naprawdę warto używać tego gdzie indziej?Mam na myśli że skoro przy każdym odświeżeniu strony i tak na początku skryptu jest mysqli_connect to po co mam dalej dodawać za każdym razem?

blad podczas wykonywania zapytania moze pojawic sie podczas kazdego z requestow jakie wysylasz do bazy, wiec za kazdym razem gdy wysylasz/odbierasz dane z bazy, musisz podjac jakies dzialania zeby zabezpieczyc sie przed niepoprawnym wynikiem. Kto wie, moze w polowie dzialania Twojego skryptu, ktos wylaczyl serwer dbms bo nie starczalo mu zasobow na serwer CS'a

Czy przykład z die jest po prostu elementem "dobrego wychowania" czy jest naprawdę potrzebny?

jako przyklad radzenia sobie z problemem bledow jest potrzebny, poniewaz sygnalizuje programiscie potrzebe obsluzenia dodatkowej sytuacji. W praktyce nalezy zastosowac inne rozwiazania -> wskazane bylyby wyjątki, a najlepiej przesiasc sie przy okazji na PDO

die nie pozwala Ci na elastyczna reakcje na bledy, nie pozwala zapisac bledu do logow, nie pozwala .. dlugo by wymieniac bo generalnie to takie "panic die" na nic zgrabnego nie pozwala :] jedynym plusem jest to, ze w ogole jakas reakcja programisty nastapila i w jakis tam prymitywny sposob blad zostal obsluzony, a uzytkownik dostal wzglednie ludzki komunikat ktory nie ujawnia struktury polowy bazy
nekomata
Cytat
die nie pozwala Ci na elastyczna reakcje na bledy, nie pozwala zapisac bledu do logow, nie pozwala
No dokładnie to miałem na myśli , a nawet jeśli się wywali w połowie działania skryptu , to jest jakieś <0.5 do 1.5 sekundy od początku do końca działania czyli niepowinno narobić dużych szkód I następne odświeżenie już nie zadziała.. słyszałem trochę o tym PDO , główną zaletą jest mobilność pomiędzy różnymi typami baz , i dlatego wydaje mi się iż może to być takie typowe narzędzie "Do wszystkiego" czyli do niczego... i tak mam zamiar korzystać z MySQL więc nie wiem czy takie potężne narzędzie jest mi potrzebne, żeby nie wyskoczyć z armatą na mysz.
markonix
PDO jest już w standardzie i tu nie trzeba niczego zaprzęgać.
Po prostu zamiast mysql_query dajesz $pdo-> query (tak w dużym skrócie).
Lepiej się od razu przesiąść bo na początku trochę ciężko się przerzucić (mysql_* jest prostsze).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.