Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dziwne znaki na forum
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fastlone
Cześć.

W źródle strony znalazłem dziwne znaki na początku dokumentu
Kod
ďťżďťżďťż

Pliki są zapisywane w UTF8 bez BOM programem Notepad++.
Co może być nie tak, poza tym faktem?
modern-web
http://www.forum.optymalizacja.com/lofiver...php/t39869.html

Identyczny problem. Zrób tak jak jest tam powiedziane i po sprawie wink.gif
Czasem warto poszukać.
fastlone
też szukałem u wujka, znalazłem tą metodę i zastosowałem. Dalej lipa.
modern-web
Próbowałeś edytować plik innym programem?
Polecam:
- CoreEditor
- HateML Pro
- Adobe Dreamweaver
- Pajączek

Podejrzewam, że tu tkwi Twój problem. Ogólnie powinno się używać wyspecjalizowanych programów do pisania skryptów. Ryzyko wystąpienia problemu drastycznie spada.
A spróbuj wrzucić ten plik na inny serwer... (nie wydaje mi się by było to właśnie tym spowodowane ale warto spróbować).
Hpsi
ja sie z tym spotkałem gdy w plikach php byl wolne linie , sprawdz pliki i czy masz w nich entery na poczatku / koncu dokumentu
auto-all
Notepad++ z tego co wiem nie wspiera UTF8 a bynajmniej chyba niepoprawnie koduje.

Do obslug UTF8 polecam:
Adobe Dreamveawer
PHPEdit
modern-web
Cytat(auto-all @ 12.04.2011, 18:48:00 ) *
Notepad++ z tego co wiem nie wspiera UTF8 a bynajmniej chyba niepoprawnie koduje.

Do obslug UTF8 polecam:
Adobe Dreamveawer
PHPEdit

Źle się orientujesz; wspiera UTF-8 wraz z BOM, jeśli opcja ta jest włączona...
Pozostałe programy obsługują wszystkie typy kodowania z prostego względu; są przeznaczone do projektowania stron internetowych i pisania skryptów w różnych językach a więc muszą wspierać nie tylko UTF-8 (który jest standardem) ale także ISO ...
Hpsi
Cytat

Ja kodze w notepad++ na utf8 i zadnych problemów nie mam wink.gif
auto-all
Cytat(modern-web @ 12.04.2011, 18:53:45 ) *
Źle się orientujesz; wspiera UTF-8 wraz z BOM, jeśli opcja ta jest włączona...
Pozostałe programy obsługują wszystkie typy kodowania z prostego względu; są przeznaczone do projektowania stron internetowych i pisania skryptów w różnych językach a więc muszą wspierać nie tylko UTF-8 (który jest standardem) ale także ISO ...

Całkiem możliwe że się myliłem. Mój błąd. Swoją drogą dosyć dawno nie korzystałem z takich programów jak Notepad++ także na czasie pewnie nigdy nie będę wink.gif

Notepad++ przewinął się swojego czasu przez moje biuro i coś mi w głowie świtało że chodziło o UTF8 ale widocznie się pomyliłem.
modern-web
Osobiście także nie korzystam z tego programu. Nie jest to dla mnie wystarczający `produkt`.
Od lat siedzę na CoreEditor i jestem z niego w pełni zadowolony także polecam go wszystkim szukającym lepszych rozwiązań.
Program płatny ale warto kupić.

Darmowy odpowiednik, który dorównuje CE to HateML Pro smile.gif
Hpsi
hmm offtopic sie trochę nawiązał no ale, morden dzięki powiem ze przeczytałem sobie specyfikacje tego programu, oraz po pierwszym uruchomieniu bardzo mi sie spodobal.
modern-web
Nie ma sprawy. Służę pomocą wink.gif
Program to połowa sukcesu; druga połowa to kreatywne myślenie i znajomość języka, w którym się programuje.
Nie wydaje mi się bym cokolwiek zdziałał pisząc skrypt w jakimś tandetnym programie z brakiem kolorowania składni... szkoda gadać.
Nawet podając przykłady na forum otwieram program i piszę tam, po czym kopiuję zawartość i wklejam tutaj smile.gif
fastlone
Hah, problem dalej nierozwiązany - w każdym pliku portalu (header, footer, config, index oraz wszystkie includy) zostaly dodane ob_start(); i ob_end_flush();, lecz problem dalej występuje.
Dodam, że pisząc mody do MyBB problemu nie było, a był to też Notepad++ z UTF8 bez BOM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.