Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]<select><option>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mit2
witam mam taki problem z select option. mam taki kod
  1. <?php
  2. $loka = "SELECT * FROM serwery WHERE active='1' ORDER BY data";
  3. $loka = mysql_query("$loka");
  4. while($lok = mysql_fetch_array($loka))
  5. {
  6. $lokact = $lok[nazwa];
  7. $idl = $lok[id];
  8. ?>
  9. <option value="<? echo $idl; ?>" <? if(isset($_SESSION['lokalizacja']) && $_SESSION['lokalizacja'] == '.$lok[id].') {?> selected="selected"<? } ?>><? echo $lokact; ?></option>
  10. <?php
  11. }
  12. ?>

i chce zeby odczytalo mi id z zapytania. nazwe pokaze ale value oraz $_SESSION['lokalizacja'] == '.$lok[id].' niechca zapamiętac id. kod zapamietujacy mam.
prosze o pomoc. Z góry dzięki
Hpsi
Troche dziwnie to napisane, nie wiem czy do końca zrozumiałem więc wole się spytać chodzi ci o to ze kod $_SESSION['lokalizacja'] == $lok[id] nie dziala ci i nie chce ci selecta ustawić na selected ?
kadlub
  1. <?php
  2. $loka = mysql_query("SELECT * FROM serwery WHERE active='1' ORDER BY data");
  3.  
  4. while($lok = mysql_fetch_array($loka))
  5. {
  6. $lokact = $lok['nazwa'];
  7. $idl = $lok['id'];
  8. ?>
  9. <option value="<?php echo $idl; ?>" <?php if(isset($_SESSION['lokalizacja']) && $_SESSION['lokalizacja'] == $lok['id']) {?> selected="selected"<?php } ?>><?php echo $lokact; ?></option>
  10. <?php
  11. }
  12. ?>
  13.  

sprawdź to bo nie wiem czy działa szybko pisałem
a i jeszcze jedno jeśli $_SESSION['lokalizacja'] nie jest wcześniej utworzona to warunek nie będzie prawdziwy
mit2
dziala wielkie dzieki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.