Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak i gdzie umieścić wordwrap w extreme fusion?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hexonex
Witam. Jestem nowy na forum, zaś z stronami zacząłem się bawić dopiero od listopada. Aktualnie pracuję nad stylem na swoją stronę i mam mały problem. Gdy napiszę jakiś tekst nie używając spacji, to tekst rozsuwa całą tabelę , ba zmienia całą szerokość strony niszcząc w ten sposób układ graficzny. Czytałem na necie, jak i tu na forum, że istnieje opcja wordwrap, która łamie wyrazy na części, gdy przekroczą podaną ilość liter. Przeczytałem też, że wordwrap łamie również linki.
I tu moje pytania.
1. Jak dodać tego wordwrap i gdzie, w jaki plik.
2. Co dodać do niego aby nie dzielił linków.

Z góry dzięki za wszelaką pomoc.

PS. Zakładam temat, gdyż w wielu innych, nikt nic nie odpisał.
pmir13
Ten wordwrap dodajesz w pliku stylu, najczęściej style.css, a w środku tego pliku musisz znaleźć fragment odpowiadający miejscu na stronie w którym potrzebujesz to zawijanie. I tam powinno być:
  1. #costam {
  2. width: 200 px; /* albo inna szerokość, która już tam może być */
  3. word-wrap: break-word;
  4. }

Ale word-wrap to css3, czyli mogą być problemy w starszych przeglądarkach, jak widać nawet forumowe kolorowanie css jeszcze tego nie łapie, bo powinno być pogrubione.
Linkami się nie przejmuj, jeśli podzieli to tylko tekst w który się klika, sam link będzie działać prawidłowo.
Hexonex
Hmm, nic to nie dało. Zrobiłem tak jak mówiłeś. W tabeli, w której znajduje się tekst (na forum), jest class='tbl1' i w style.css, w tbl1 dodałem to co napisałeś i nic to nie dało.
pmir13
A dodałeś też width jeśli go nie było?
Z tabelkami jest też jeszcze taki problem, że szerokość komórki można ustawić nie tylko w stylu, ale też w htmlu. Choć takie mieszanie to według mnie kompletna bzdura. Jeśli jednak tak właśnie jest to zamień width na max-width i powinno pomóc.
Hexonex
OK, udało się. Wielkie dzięki za podpowiedź z max-width.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.