Widzę, ze się rozrosło wiec, wypada odpowiedzieć

Cytat(Bags_Bunny @ 19.04.2011, 01:25:31 )

Ponadto, poczytaj o instrukcji JOIN, ponieważ niepotrzebnie wykonujesz ogrom zapytań, a wystarczy jedno.
Co więcej, nie polecam używania funkcji mysql_*, ponieważ są mocno przestarzałe. Zainteresuj się
PDO lub ewentualnie
mysqli.
Własnie czytam
klik, ale narazie ciężkie to dla mnie, może masz/macie jakieś inne ciekawe linki dotyczące tego zagadnienia. Co do PDO i mysqli najciekawsze wydaje mi sie
link 1 i
link 2. Poczytam i postaram sie przyswoić. Stwierdzenie
ewentualnie mysqli oznacza, ze lepdzym wyjsciem jest PDO ?
Cytat(modern-web @ 19.04.2011, 11:15:05 )

require 'connection.php';
connection();
Po co wywołujesz funkcję connection() po zaimportowaniu pliku połączenia z bazą? Nie lepiej wywołać tę funkcję w connection.php, a potem tylko używać include / require ?
Mi taki sposób wydaje się bardziej optymalny i przejrzysty - patrz powtarzalność kodu php. Przy dużych projektach ma to nieco większe znaczenie ;d
Faktycznie mozna, chociaz chcialem zrobic to troche inaczej, zabijac polaczenie, jezli adres nie ma postaci index.php?...., a np. ...pl/folder/file.php
Cytat(modern-web @ 19.04.2011, 11:37:36 )

Zauważyłem, że ostatnio coś zwiększyła się liczba tematów dot. podstaw. Szkoda, że mało kto przychodzący na forum przeczytał jakąś książkę albo tutorial tego języka.
Obecnie opieram sie na tym co pokaze google,
PHP5. Bezpieczne programowanie. i
PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty, a ostatnia pozycja jest dosyc stara ksiazka.
Cytat(Hpsi+ @ 19.04.2011, 11:45:36 )

... dla ludzi którzy są zieloni i chcą gotowe rozwiązania albo pytają o rzeczy typu jak używać if'a etc, powinno byc osobne subforum, no ale

...
Myślisz nad utworzeniem sub forum żłobek ? ;)
A tak btw. to w ramach czasu wolnego, przysposobienia wiedzy, i bez innych szczególnych powodów, zacząłem pisać własny CMS, dedykowany pod radia internetowe, wiec wyposażony w pozdrowienia, ramówkę, top listę, statystyki prezenterów et cetera