Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] struktura katalogów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hpsi
Witam sorry za totalny offtopic jeśli chodzi o programowanie ale nie mam pomysłu jak to zrobić najlepiej aby utrzymać porzadek na serwerze.

Mój problem: muszę stworzyć dość sporą galerię, i zastanwiam sie nad struktura katalgów jesli chodzi o zdjęcia:

Czy tworzyć wrzucić zdjęcia wszystkie do 2 katalogów
small/
normal/

czy tworzyć osobne katalogii do poszczególnych działow galerii np
id/small
id/normall

czy tez w inny sposób, jak wy byście to rozwiązali (chodzi o galerie gdzie bedzie kilkanaście tysiecy zdjęc) dlatego bardzo wazne dla mnie jest utrzymanie porządku na serwerze i zrobienie tego w jakis logiczny sposób by ewentualnie (co może zawsze sie zdarzyc) będzie trzeba poszukać jakiegoś zdjęcia spod poziomu ftp ....
wookieb
Istotne jest czy zależy Ci na łatwym przeglądaniu owych zdjęć z poziomu eksploratora plików bądź konsoli.
Tak czy siak rozwiązanie drugie będzie lepsze.
matino
Też bym wybrał rozwiązanie nr 2.
Hpsi
ogólnie nie zależy mi na łatwym przeglądaniu, ale jeśli kiedys będzie potrzeba to raczej wypadałoby mieć to jakos uporządkowane, tylko znów jeśli będe mial katalogii od 1-5000 to i tak wyszukanie czegoś będzie mozolną pracą ... dlatego zastanwiam się czy nie zrobić jeszcze wiekszego drzewka na zasadzie grupowania wg id np co 100 gallerii wrzucic
gallery/1_100/1/small
gallery/1_100/1/normal
gallery/101_200/101/small
gallery/101_200/101/normal

tylko znów to już by było przekombinowane
wookieb
Cytat(Hpsi+ @ 19.04.2011, 10:13:22 ) *
tylko znów to już by było przekombinowane

Nie, to dobre rozwiązanie. Ścieżke i tak pewnie zapisujesz w bazie, więc nie ma problemu jaka ona będzie.
O czymś podobnym kiedyś pisałem http://forum.php.pl/index.php?showtopic=49...st&p=568649
Hpsi
Cytat
Nie, to dobre rozwiązanie. Ścieżke i tak pewnie zapisujesz w bazie, więc nie ma problemu jaka ona będzie.

co racja to racja

dzięki slicznie, wybiore trzecią opcje, link sie przydał =)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.