perszing2045
19.04.2011, 20:45:15
Witam Was, mam do Was pytanie jak do speców, chce zrobić jakąś bazę testów online.
Testy już działały bo zapis odbywał się do plików .txt gdzie ich struktura była następująca:
/nazwa testu
--/nazwa testu/info.ini //informacje o ilości pytań zamkniętych i otwartych oraz o ilości dopuszczalnych odpowiedzi
--//nazwa testu/1.txt // pytanie 1 oraz kolejne linijki z odpowiedziami
--//nazwa testu/2.txt // pytanie 2 oraz kolejne linijki z odpowiedziami
...
--//nazwa testu/xx.txt // pytanie xx oraz kolejne linijki z odpowiedziami
Rozwiązywanie było dobre ale dla jednorazowego uruchomienia, zapis wyników też odbywałby się do plików txt ale tutaj poszedłem po rozum do głowy i stwierdziłem że przesiądę się na MySQL i teraz jest problem:
Jaką strukturę bazy danych zrobić, tak aby baza działa w miarę wydajnie i bezproblemowo przy 10 jak i przy 200 testach zapisanych w niej.
Zastanawia mnie taka struktura:
Tabela user | userid | login | haslo |
Tabela testy | testid | nr testu | nazwa testu | ilosc pytan | ilosc odpowiedzi |
Tabela odpowiedzi | odpid |odpowiedz | nr odpowiedzi | nazwa testu | poprawna |
Tabela wyniki | wynikid | login | nazwa testu |
Zastanawia mnie czy takie rozwiązanie ma jakiś sens, może ktoś już pisał jakiś test na bazie pytań, gdzie nie ma określonych na sztywno ilości pytań i odpowiedzi?
Mam nadzieje ze jakoś zrozumiale opisałem moją sprawę, liczę na propozycję a nie na lincz z Waszej strony;)
Chcę poznać Wasze wizję a nie dostać gotowca;)
Pozdrawiam
JR
bercow
19.04.2011, 22:13:20
jezeli dobrze rozumiem, to ja to widze tak
CREATE TABLE user (
iduser INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, /*oczywiscie id AI*/
login TEXT NULL,
haslo TEXT NULL,
PRIMARY KEY(iduser)
);
CREATE TABLE test (
idtest INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, /*jw.*/
name TEXT NULL, /*nazwa testu*/
odp_1 TEXT NULL, /*odpowiedzi 1-4, w zalenosci ile ma byc*/
odp_2 TEXT NULL,
odp_3 TEXT NULL,
odp_4 TEXT NULL,
poprawna INT NULL, /* ktora poprawna a wiec 1-4 */
PRIMARY KEY(idtest)
);
CREATE TABLE wyniki (
idwyniki INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
iduser INTEGER UNSIGNED NOT NULL, /*id usera ktory zaliczal*/
idtest INTEGER UNSIGNED NULL, /* id zaliczanego testu*/
zaliczyl BOOL NULL, /* czy zaliczyl */
PRIMARY KEY(idwyniki),
INDEX wyniki_FKIndex1(user_iduser),
INDEX wyniki_FKIndex2(test_idtest)
);
perszing2045
20.04.2011, 06:32:39
bercow Dzięki za odpowiedz, jednak widzisz, Twój skrypt przewiduje tylko 4 odpowiedzi na sztywno, a ja myślę żeby samemu ustalać liczbę odpowiedzi do każdego testu (np test1: 20 pytań po 6 odpowiedzi, test2: 10 pytań po 8 odp -> oczywiście nie wiem ile będzie max odpowiedzi:/ ) i tutaj jest problem:/
A może rzeczywiście czas iść z prądem i tworzyć jedynie 4 odpowiedzi do każdego pytania a nie stwarzać sobie problemy:/
Pozdrawiam
ToAr
20.04.2011, 08:09:07
zamiast
CREATE TABLE test (
odp_1 TEXT NULL, /*odpowiedzi 1-4, w zalenosci ile ma byc*/
odp_2 TEXT NULL,
odp_3 TEXT NULL,
odp_4 TEXT NULL,
poprawna INT NULL, /* ktora poprawna a wiec 1-4 */
PRIMARY KEY(idtest)
);
stwórz 2 tabele
CREATE TABLE test (
PRIMARY KEY(idtest)
);
CREATE TABLE test_odp (
idodp INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, /*jw.*/
idtest INTEGER UNSIGNED NULL, /* id zaliczanego testu*/
odp TEXT NULL,
poprawna INT NULL, /* czy poprawna 0 - nie, 1 - tak */
PRIMARY KEY(idodp)
);
pmir13
20.04.2011, 08:29:17
Bardziej naturalne wydaje się oddzielenie pytań i odpowiedzi w osobnych tabelach.
Bo jeśli testy mają zmienną liczbę pytań, a każde pytanie może mieć dowolną liczbę odpowiedzi, przy czym dane pytanie występuje tylko w jednym teście, a pytania mogą być trudniejsze i łatwiejsze ( różna ilość punktów ), to nasuwa się struktura:
testy: id, nazwa, czas_trwania
pytania: id, id_testu, tresc, typ, ilosc_punktow
odpowiedzi: id, id_pytania, odpowiedz, prawidlowa
Nie jest to jakaś bardzo skomplikowana struktura, a nie ogranicza nam funkcjonalności.
Pytania mogą być różnego typu, na przykład jednokrotnego wyboru - wtedy wyświetlamy selecta lub radio, albo wielokrotnego - checkboxy.
Sama ilość pytań czy odpowiedzi dla testu wynika bezpośrednio z zawartości w bazie, nie trzeba tego dodatkowo zapisywać w tabeli testy, zwłaszcza że wymagałoby to zmiany za każdym razem gdybyśmy dodawali lub usuwali pytanie lub odpowiedź. Czasami warto mieć takie wartości zapisane po to by było wydajniej, ale w tym przypadku zysk będzie za mały by robić sobie dodatkowe problemy z utrzymaniem spójności bazy. Mysql dobrze sobie radzi z bazami, w których pojedyncze tabele dostają kilkadziesiąt tysięcy nowych rekordów dziennie, przy bazie, w której jest 200 testów po kilkanaście pytań i odpowiedzi to naprawdę nie trzeba się zbytnio martwić wydajnością. Ogólnie trzymając się zasady dla każdej tabeli id typu int, auto_increment, bez null jako klucz primary, plus ewentualnie indeksy na pola wykorzystywane w porównaniach, nawet bardzo skomplikowane zapytania łączące kilka tabel będą natychmiastowe przy tej ilości rekordów jeśli tylko sprzętu nie wzięliśmy z muzeum.
Co do użytkowników i wyników to jest ok, pod warunkiem, że wyniki liczymy na bieżąco i nie interesują nas informacje które dokładnie odpowiedzi użytkownik w danym teście zaznaczył. Polecam jednak odnosić się w wynikach przez id testu a nie jego nazwę. Jeżeli chcemy zmienić nazwę testu to najlepiej by to było w jednym właściwym miejscu, co by nie martwić się czy zmieniliśmy już wszędzie czy też może gdzieś coś zostało.
perszing2045
20.04.2011, 08:49:25
Dzięki Koledzy za pomoc, temat stał się bardziej jasny dla mnie jako dla raczkującego w temacie MySQL.
Oczywiście jeżeli inni mają jakąś propozycję rozwiązania to z chęcią poczytam;)
Pozdrawiam
bercow
20.04.2011, 11:24:18
te zaznaczone przez usera odpowiedzi, tez nie są głupie, umożliwiają podsumowanie, sprawdzenie błędów, i mogą zapobiegać oszustwom.