Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Coś jakby przesunięcie diva pod spód
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Mam diva z position:fixed. Div zawiera 2 obrazki, jeden z float:left i drugi z float:right.
Innymi słowy jeden obrazek na lewym końcu diva, drugi na prawym i spora pustka pomiędzy nimi.
W miejscu tej właśnie pustki wyświetlana jest normalna, niewypozycjonowana treść strony.
Wszystko pięknie dopóki nie trzeba kliknąć np. linka który jest "pod" tą właśnie pustką. Po prostu nie idzie kliknąć bo w rzeczywistości klika się w tego diva a nie w tekst "pod" nim.
Jak to ominąć? Przesunąć tego diva jakoś "pod spód"?
Używając tutaj słowa pod nie mam na myśli kolejności w htmlu tylko coś a'la warstwy w PhotoShopie.
wookieb
Poczytaj o z-index
sadistic_son
No ok, dodałem do diva z-index:-1 ale wtedy przesunął się "pod" całą stronę i jest zupełnie niewidoczny. Dodałbym z kolei z-index:1 do obrazkó w tym divie ale...
Cytat
Note: z-index only works on positioned elements (position:absolute, position:relative, or position:fixed).
. A te obrazki nie są pozycjonowane, tylko sam div.
wookieb
No a ja dasz np mu 1 a innym 200000 to będzie też inny efekt nieprawdaż? Pokombinuj z tymi wartościami, ponieważ to jest dla Ciebie rozwiązanie.
cim
Witam,

spróbuj w drugą stronę: div z tłem boków niech ma z-index np. 1, a div z zawartością strony niech ma z-index np. 2 (przydziel wartości dodatnie, ale mniejszą dla diva z tłem boków).

Pozdrawiam
fiasko
ja robiłem coś podobnego w oparciu swfobject i flash smile.gif
sadistic_son
Niestety nie tędy droga. z-index tutaj mi nie pomoże bo nie mogę tego diva wpuścić poniżej strony, on zawsze musi być ponad całą resztą. Inaczej będzie niewidonczy. Kombinowałem z tymi z-indexami ze 2h. Ale rozwiązałem problem nieco inaczej. div ma wysokość 0px dzięki czemu praktycznie nie da się go kliknąć. A obrazki w nim nadal są widoczne bo mają float, co powoduje, że są jeszcze "ponad" nim biggrin.gif

THX za zainteresowanie tematem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.