Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Prośba o pomoc w stworzeniu funkcji if. ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mariusz24
witam,

Mam problem, chce zrobić, dwie różne liczby ogłoszeń. tzn na stronie głównej chce prezentować 25 a na innych max.

Kombinowałem z funkcją if ale sam już nie wiem, bo nie działa mi to poprawnie, może ktoś by mi mógł w tym pomóc.

Czyli chce zeby to $_Config['IloscOgloszen']; przyjmowało wartości 25 lub 500 , 25 w przypadku strony głównej a 500 w przypadku każdej innej.

1. $WarunekNaAktualneOgloszenia = "`data_od` <='".$AktualnaData."' and `data_do` >='".$AktualnaData."'";
  2. $SQL = "SELECT O.* , M.nazwa as miasto , (SELECT nazwa FROM zdjecia_ogloszenia as Z Where Z.id_ogloszenia = O.id LIMIT 0,1 ) as zdjecie
  3. FROM ogloszenia as O , miasta as M
  4. Where M.id = O.id_miasta AND O.status = 'Tak' AND $WarunekNaAktualneOgloszenia";
  5. if (!empty($Warunki)) $SQL.= " AND $Warunki";
  6. $SQL.="ORDER BY RAND() LIMIT 0,".$_Config['IloscOgloszen'];
  7. $BD_OgloszeniaNormal = new BazaDanych();
  8. $OgloszeniaNormal = array();
  9. $OgloszeniaNormal = $BD_OgloszeniaNormal->MyPobierzDane($SQL);

Z góry dziękuję za pomoc
Mariusz
askone
Wprowadź w konfiguracji dwa pola opisujące liczbę wyświetlanych wiadomości. Osobno dla strony głównej, osobno dla pozostałych. Wtedy na podstawie adresu url rozpoznajesz jaka to strona i do wyrażenia SQL wstawiasz odpowiednią wartość.

Dzięki rozdzieleniu ustawień na osobne pola masz możliwość ich bezkonfliktowego konfigurowania.

Pozdrawiam
Hpsi
czyli na przykład robisz sobie
  1. $_Config['IloscOgloszen']['home'] = 25;
  2. $_Config['IloscOgloszen']['other'] = 500;

i po prostu na innych podstronach odwolujesz sie do $_Config['IloscOgloszen']['other'] zamiast do $_Config['IloscOgloszen']['home']

Zagadzam sie z poprzednikiem, iz to najwygodniejszy sposob.

Btw, używaj bbcode ...
Mariusz24
Czyli zrobić coś takiego

1. $_Config['IloscOgloszen'] = 25;
  2.  
  3. $_Config['IloscOgloszen'] = 500;

Tylko jak to teraz powiązać z adresem URL czyli uzależnić od strony.

Bo w pliku config są podaje tylko te sztywne dane.

Będę zobowiązany za pomoc w napisaniu tego, dopiero co zaczynam przygodę PHP a muszę to wykonać.
Hpsi
Cytat
Tylko jak to teraz powiązać z adresem URL czyli uzależnić od strony.

napisałem ci
Cytat
i po prostu na innych podstronach odwolujesz sie do $_Config['IloscOgloszen']['other'] zamiast do $_Config['IloscOgloszen']['home']

Do zapytania na stronie głownej ustawiasz $_Config['IloscOgloszen']['home']
(dodajesz jeszcze jeden parametr do tablicy, przeczytaj uwaznie moj poprzedni post)
Do zapytania na innej stronie $_Config['IloscOgloszen']['other']
Gość
tak myślałem, czyli dwa razy będzie musiało pobierać dane, raz dla strony głównej i oddzielnie dla innych podstron. Teraz tylko muszę posiedzieć nad tym rozgraniczeniem ze względu na stronę, bo wcześniej to wszystko co było wpisane odnosiło się do wszystkich stron.

Dzięki za pomoc. Było trzeba od razu zapytać a nie kombinować 3 dni.
Ociu
Proponuję autorowi tematu zacząć używać bbCode. W innym wypadku temat będzie zamknięty.
bercow
Ja bym dal LIMIT 0, 25 jezeli $_GET pusty, bo zakladamy, ze jakis tam napewno bedzie, i teraz

1. if (!isset($_GET['costam'])) $limit = "LIMIT 0, 25;
  2.  
  3. //teraz jakies tam zapytanie
  4. $query = ("SELECT * FROM tabele".$limit);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.