Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Widok
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
byczkins
Witam,
chciałbym poprosic o pomoc. Posiadam baze danych, w ktorej umieszczonych mam klientow i kazdemu klientowi przypisane sa moduly (posiadają one wartośc 0 lub 1 w zależności czy jest nieaktywny czy aktywny). Chcialbym stworzyc widok, który będzie wyświetlal tylko aktywne moduły i nie wiem jak sformułowac polecenie. Jesli pod wartoscia modul siedzi 0 lub 1 to musze zrobic IF'a, ktory bedzie porównywał te wartości ? Macie jakiś pomysł ?
wookieb
A skąd my mamy wiedzieć skoro nie podałeś struktury bazy?
byczkins
baza posiadające : tabid, fieldid, columnname, tablename, generatedtype, uitype, fieldname, fieldlabel, readonly, presence, selected, maximumlength, sequence, block, displaytype, typeofdata, quickcreate, quickcreatesequence, info_type, masseditable, helpinfo.

Pod tablename: account - w columnname modul kryją się wartosci 0 lub 1.

np. polecenie
  1. SELECT modul1 FROM account
wyświetla mi 0 lub 1 dla wszystkich klientów w bazie. Czyli pokazuje czy dany moduł jest aktywny lub nie dla wszystkich klientów. A chciałbym stworzyc widok, ktory bedzie wyswietlal tylko aktywne moduły
BaN
O ile dobrze zrozumiałem, to wystarczy
... WHERE modul=1
byczkins
mam kolejny problem.

Utworzyłem zapyatnie, sprawdzające czy moduł jest aktywny i chciałbym aby od razu wyswietlało datę do kiedy jest aktywny dany moduł.

zapytanie:
  1. SELECT ID, modul, modul_data, CASE WHEN modul_data<CURDATE() THEN 'Modul wygasl' WHEN modul_data>CURDATE() THEN 'aktywny do' WHEN modul=1 THEN 'aktywny' ELSE 'nieaktywny' END AS aktywnosc_modulu FROM nazwa_bazy

wyswietla:
Id | modul | modul_data | aktywnosc_modulu
1 | 1 | 01-01-2011 | modul wygasl
2 | 1 | 01-01-2010 | modul wygasl
3 | 1 | 10-10-2012 | aktywny do
4 | 0 | null | nieaktywny

Chciałbym aby przy komunikacie "modul wygasl" i "aktywny do" pojawiła się data z pola modul_data. Mianowicie aktywnosc_modulu: aktywny do 10-10-2012.
Czy potraficie mi pomoc ? jak mam się odwołac do tego pola aby wraz z komunikatem wyswietlalo date ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.