Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DIV pod innym DIV'em
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Ridiux
Witam,

Mam następujący problem. Mianowicie tworzę banner który ma ustawione w .png opacity i chce mieć pod nim kolejnego DIV'a z tłem, które ma się powtarzać przez całą szerokość monitora. Z tym powtarzaniem nie mam problemu, ale mam z umieszczeniem DIV'ów. Jakbym nie próbował widać albo banner bez tła, albo tło bez bannera.

Obecny CSS:

1. #header { background-image: url(../../images/bg_banner.jpg); background-repeat: no-repeat; width: 100%; background-position: center top; float: left; height: 291px; position: absolute; }
  2. #header2 { background-image: url(../../images/banner.png); height: 291px; width: 1131px; margin: auto; }

Co mogę zmienić, aby uzyskać taki efekt?
Lion_87
Możesz np.
Zrobić jednego DIV'a z tłem a w nim dać obrazek PNG z przezroczystością + JS aby przezroczystośc PNG obsługiwała inna przeglądarka.
MateuszRyaN
Cytat(Ridiux @ 27.04.2011, 16:20:26 ) *
Jakbym nie próbował widać albo banner bez tła, albo tło bez bannera.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem...
może chodzi Ci o z-index? ustaw tło powiedzmy na z-index:1; a graficzkę na z-index:999;
warunek jest taki że jak puszczasz divy relatywnie...to wszystko śmiga ładnie... ale jak robisz na absolucie, to w każdy div powinien mieć float:left;

Spróbuj.
Pozdrawiam,
RyaN
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.