Nie znam praktycznie php, ale potrzebuje jakiś prosty system komentarzy na swoją stronę.
Po dłuższej chwili wygooglowałem sobie w miarę fajny i prosty skrypt obsługujący komentarze z pliku txt. Wygląda on tak:
index.php
<html> <body> . . . <h3>Lista komentarzy:</h3> <?php foreach($file as $i => $value){ '.$data[2]."<br/><br/>"; } ?> </div> <br/><h3>Dodaj komentarz:</h3> <form method="post" action="dodajkomentarz.php"> <textarea style="background-color: white; color: black;" name="tresc" cols="60" rows="4">Treść</textarea><br/> <input style="background-color: white; color: black;" value="Nick" name="nick" type="text" size="12"/> <input type="hidden" name="plik" value="komentarze"/> <input type="submit" name="submit"/><br/> </form> </div> . . . </body> </html>
dodajkomentarz.php
<?php $tresc = $_POST['tresc']; $nick = $_POST['nick']; $file = $_POST['plik']; $file.=".txt"; //usuwanie tagów html //koniec usuwania tagów html $wynik = $nick."|||".$data."|||".$tresc."\n"; $adres = "index.php"; ?>
Zastosowałem go na testowej stronie tutaj.
Skrypt jest prosty i ma swoje wady. Chciałbym go trochę udoskonalić, ale niestety nie potrafię. Czy ktoś z Was, hobbistycznie mógłby wprowadzić trochę ulepszeń do powyższego skryptu, np. po wciśnięciu na pole tekstowe, domyślna wartość "treść" sama się usunie (teraz musi to zrobić użytownik) albo żeby wiadomość dodawała się bez konieczności przeładowania całej strony, itp.
Dla doświadczonego programisty to będzie chwila moment. Dla mnie byłoby to mega trudne, wręcz niewykonalne.
Z góry dzięki za zainteresowanie,
Michał