Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak zabić skrypt/proces na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Piotrek-
Odpaliłem skrypt nazwaserwera.pl/skrypt.php
W jaki sposób zabić ten proces bez całego apache restart ?
thek
Jeśli to nie jest skrypt który wisi w tle w powłoce lub wywołuje się rekurencyjnie to sam zdechnie gdy minie czas jego żywotności, czyli z reguły między 30 a 60 sekund (zależy od hostingu). Jeśli jednak byłeś na tyle niepełnosprytny by coś takiego odpalić bez zabezpieczenia, to albo walnij do skryptu exit i zapisz a w następnych iteracjach się sam skilluje, albo będziesz się musiał zabawić poprzez ssh i killować procesy.
-Piotrek-
No właśnie jest to proces w pętli, który wykonuje się około 2000 razy zanim się zakończy, ale przy 10 tego typu procesach
serwer się zamula z czasem i muszę restartować apache bo nie wiem jak to inaczej zabić.
Tak w ogóle, mam wrażenie, że nawet restart apache nie zabija go do końca, bo czasem nawet po restarcie serwer nie wytrzymuje presji wink.gif

Nie da się jakoś łatwo sprawdzić konkretnie co to za proces/skrypt i go po prostu zabić ?
thek
Konsola systemowa i zależnie od OS odpowiednia komenda?
Windows: tasklist
Linux: top
MacOs: nie znam biggrin.gif
-Piotrek-
Tyle to i ja wiem smile.gif

Wolę 'htop' w LIN ale to prawie to samo.
Co mogę wywnioskować z tego:

7429 www-data 15 0 26720 8824 4340 S 0 0.3 0:00.90 apache2

W ogóle nic mi to nie mówi czy to proces skryptu A czy B
nekomata
Pytanie - Po co odpalałeś ten skrypt jak wiesz ze będzie tak długo chodził?
Pytanie nr.2 - Specjalnie wyłączyłeś timelimit?(set_time_limit) , bo przecież skrypt po 30 sec powinien się wyłączyć jak skończy.

nazwaserwera.pl/skrypt.php , to jest Skrypt a nie aplikacja/proces , różnica jest taka że skrypt jest uruchamiany przez aplikację nadrzędną... w tym przypadku apache , a aplikacja to aplikacja . Wątpię czy jakiś server (wiadomo nie mówię o dedyku) , pozwoli ci odpalić normalną aplikacje exe za pomocą skryptu php (manual -> system.

Aktualnie może poprostu przenieś plik w inne miejsce?Jak go chcesz wyłączyć na stałe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.