Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Formularz kontaktowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
odkrywca
Witam, mam taki problem, robię formularz przez który ma zostać wysłany adres mailowy na moją skrzynkę.
Przy sprawdzaniu czy formularz został wypełniony funkcja czyta wartość domyślną value. Nie wiem jak to obejść, bardzo proszę o pomoc.
Poniżej podaję kod formularzu:

1. <?php
  2.  
  3. if (empty($_POST['submit'])) {
  4.  
  5. echo "<table border=\"0\"><form method=\"post\">
  6. <tr>
  7. <td><input class=\"newsletter\" type=\"text\" name=\"email\" value=\"twój e-mail\"
  8. onfocus=\"if(this.value=='' || this.value == 'twój e-mail') this.value=''\" onblur=\"if(this.value == '') {this.value=this.defaultValue}\" onkeyup=\"keyUp();\"></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td class=\"tytul\" align=\"right\"><input class=\"guzik\" type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"wyślij\">
  12. </form>
  13. </tr>
  14. </table>";
  15. }
  16.  
  17. elseif (!empty($_POST['email']) ) {
  18.  
  19. $message = "Treść wiadomości:\ne-mail: $_POST[email]";
  20.  
  21. $header = "From: $_POST[email]";
  22.  
  23. @mail("rafalfajbus1@wp.pl","e-mail do newslettera","$message","$header")
  24. or die('Nie udało się wysłać zgłoszenia, spróbuj ponownie.');
  25.  
  26. echo "<div class=\"ostatnio_dodane_tytul\">Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera.</div>";
  27. }
  28.  
  29. else echo "<span class=\"ostatnio_dodane_tytul\">Wypełnij pole.</span>";
  30.  
  31. ?>
yarek12
tego tak nie zrobisz.

przy wysyłaniu niech nie sprawdza czy pusta jest wartość jakiegoś pola, tylko czy naciśnięto przycisk wyślij.
markonix
Do warunki dodaj także sprawdzenie czy nie jest równe wartości value czyli "twój e-mail".
Poza tym dodaj weryfikacje poprawności adresu e-mail wtedy powyższe nie będzie konieczne.
kill15
hmm może:

1.  
  2. if (!isset($_POST['submit'])) {
  3. //bla bla bla
  4. }
  5. else
  6. {
  7. if(!empty($_POST['email']) && $_POST['email'] != 'twój e-mail')
  8. {
  9. //email istniej i bla bla bla
  10. }
  11. else
  12. {
  13. //email pusty i bla bla bla
  14. }
  15.  
  16. }
  17. // bla bla bla = twój kod
odkrywca
Dzięki wielkie za wskazówki, wstawiłem opcję sprawdzenia czy w wartości wpisanej jest e-mail i działa prawidłowo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.