mam taki problem:
używam phpmailera do wysyłania raportów z bazy (mysql)
W skrypcie wysyłki maila mam taki m.in. taki kod:
$result = mysql_query("SELECT * FROM `main` where erased=0 AND operator=".$Lp." AND KartaBHP=0 order by LastName") or die(mysql_error()); $HtmlBody = $HtmlBody."<table style='border-spacing:1px;border-width=1px;background-color:#000000;empty-cells: show;'>"; $HtmlBody = $HtmlBody."<tr id='' style='background-color:#FFFFFF;'>"; $HtmlBody = $HtmlBody."<td style='width:100px;'>".$s->LastName."</td>"; $HtmlBody = $HtmlBody."<td style='width:100px;'>".$s->FirstName."</td>"; $HtmlBody = $HtmlBody."<td style='width:100px;'> BRAK karty BHP </td>"; $HtmlBody = $HtmlBody."</tr>"; } $HtmlBody = $HtmlBody."</table></br></br></br>"; }
Problem polega na tym, że w niektórych mailach otrzymuję tabelkę gdzie w 3 kolumnie mam "BRAK karty B HP" albo "BRAK karty BH P" zamiast "BRAK karty BHP".
Jeśli tabelka składa sie np. z 10 rekordów to taki błąd pojawia się nie w całej tabelce, a w jednym rekordzie. Przy wysłaniu ponownie tego samego raportu błąd się nie powtarza, ale za to pojawi się w innym mailu (lub wcale

Ciekawe, tym bardziej, że przecież wysyłam czysty tekst, który widzicie, a nie podstawiam żadnej zmiennej...
dlaczego tak się dzieje?
z góry dziękuję za pomoc.
------------------------------------------------------
SOLVED
Mój skrypt:
1. Wyciągał listę maili z bazy (MySQL)
2. na podstawie tej listy stworzona została pętla w której za każdym razem tworzony był kod dla phpmailera i wysyłany za jego pomocą mail
3. każdy mail to był raport złożony z 4 tabel generowanych przez 4 kolejne zapytania do bazy (jedno z tych zapytań w poście powyżej)
Problem:
phpmailer dodawał sobie białe znaki w dowolnym (prawie dowolnym) miejscu maila przez co albo w tekscie (danych) były odstępy w srodku wyrazu albo w kodzie co powodowało np. rozjechanie się tabeli i głupoty na ekranie
Co Zauwazyłem:
każdy raport wyglądał zawsze tak samo tzn. bez zmian w kodzie,biały znak występował zawsze w tym samym miejscu. Jeśli zmieniłem np. w stylach szerokość komórki ze 100px na 90px (czyli zmieniłem długość ciągu $HtmlBody), to wtdy biały znak zaczął występowac w innym miejscu i tak do kolejnej zmiany kodu. (Dlatego "prawie" dowolne miejsce występowania

Rozwiązanie:
$mail->Encoding="base64";
http://www.jeremytunnell.com/posts/really-...erted-in-emails
Mam nadzieję , że komuś pomogę