Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][inne]Jak poprawnie skonfigurować funkcję mail() na localhoście?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zawodnik
Jak poprawnie skonfigurować funkcję mail() na localhoście? Bo chcę przetestować wysyłanie maili z mojego komputera. Słyszałem że trzeba jakiegoś programu żeby połączył się z agentem poczty, ale nie wiem o co chodzi. Z góry dzieki za pomoc. happy.gif
wolacinio
  1. <?php
  2. require("class.phpmailer.php");
  3. $mail = new PHPMailer();
  4. $mail->IsSMTP(); // telling the class to use SMTP
  5. $mail->Host = "poczta.o2.pl"; // SMTP server
  6. $mail->From = "adres1@o2.pl";
  7. $mail->AddAddress("adres2@o2.pl");
  8.  
  9. $mail->Subject = "First PHPMailer Message";
  10. $mail->Body = "Hi! \n\n This is my first e-mail sent through PHPMailer.";
  11. $mail->WordWrap = 50;
  12.  
  13. if(!$mail->Send())
  14. {
  15. echo 'Message was not sent.';
  16. echo 'Mailer error: ' . $mail->ErrorInfo;
  17. }
  18. else
  19. {
  20. echo 'Message has been sent.';
  21. }
  22. ?>

oraz

1. $mail->Host = "poczta.o2.pl"; // specify main and backup server
  2. $mail->SMTPAuth = true; // turn on SMTP authentication
  3. $mail->Username = 'username'; //SMTP username
  4. $mail->Password = 'password'; // SMTP password
  5. $mail->From = 'adres1@o2.pl';

Pozdrawiam
john_doe
aby poprawnie wysłać mail ze swojego kompa musisz mieć zainstalowany i skonfigurowany jakiś serwer poczty.

to co wolacinio zapodał zadziała ale jak wgrasz kod na jakiś hostowany serwer .
zawodnik
a jak go zainstalować i skonfigurować?

wolacinio, mógłbyś objaśnić?
thek
Można prościej. Istnieją mocno okrojone serwery smtp. Przykładem takowego jest papercut. Po prostu klikasz w exe i serwer stoi smile.gif Jeśli jakaś funkcja będzie chciała wysłać maila po localu, to papercut ją przechwyci. Nasłuchuje bowiem na porcie 25 localhosta wink.gif To nie jedyny program tego typu, ale sam go używam, więc wiem, że działa. Tu masz link do homepage tego programiku. http://papercut.codeplex.com/ to raptem niewiele ponad 100 kilobajtów smile.gif

Aha... To nie wysyła maili w świat. To wyłapuje odwołania do serwera smtp i zatrzymuje dla siebie, a więc idealne do testowania,bo nie spamujesz nikomu skrzynki i możesz wysyłać maile choćby i do spam@spam.com bo i tak mail nie wyjdzie z Twojego kompa.
nekomata
Jeśli używasz xampp'a to masz mercury mail , wystarczy tylko ustawić . XAMPP rządzi ! biggrin.gif
Inna sprawa że mail'a z localhost'a przeważnie są uznawane za spam.
zawodnik
wielkie dzięki thek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.