Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Div w środku wysokości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aeaeae
  1. html,body{
  2. width:100%;
  3. height:100%;
  4. margin:0;
  5. padding:0;
  6. background-color:black;
  7. }
  8. #t{
  9. width:100%;
  10. height:50%;
  11. margin:0 0 -250px;
  12. }
  13. #c{
  14. width:828px;
  15. height:500px;
  16. margin:0 auto;
  17. padding:0 36px;
  18. background-color:white;
  19. }

1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN">
  2. <head>
  3. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
  4. </head>
  5. <body>
  6. <div id="t"></div>
  7. <div id="c">tekst</div>
  8. </body>
  9. </html>

Chciałbym zrobić diva w środku wysokości (tak jak powyższy kod), z tym żeby się nie chował po zmniejszeniu okna przeglądarki (gdy się zwęzi okno to nie można zobaczyć całego - tekst się chowa ponad okno ...).
Niedowiarek
Nie rozumiem, jak to się "chowa"? Wyjeżdża poza DIV'a, czy zasłania go inny DIV?
aeaeae
Jeśli np. zwinę sobie okno przeglądarki do wysokości 100px (na oko) to 50% z tego to będzie 50px. Ponieważ margines dolny to -250px, to ten element, który jest na środku schowa mi się u góry. Tak jakby dać pozycjonowanie -200px.

W każdym razie już sobie poradziłem. Znalazłem trochę w google i zmodyfikowałem tak, że na całej stronie jest tabela z jednym td i do tego td wrzucam diva, który ma być na środku dodając vertical-align:middle. Sorry, że męczyłem, ale temat do zamknięcia.
modern-web
Dodam tylko, że nie projektuje się stron na tabelach - niezbyt przyjazne dla pozycjonowania.
Tabele (table, tr, td) służą do danych np. statystycznych, które bez tabeli wyglądają żałośnie.
Ten znacznik nie powinien stanowić struktury - fundamentu strony...

Pozdrawiam.
aeaeae
Może, skoro już tak dodajesz, to dodaj lepsze rozwiązanie. wink.gif
No tak, cała zawartość strony w jednym td. tongue.gif Nie znam się na pozycjonowaniu, ale myślę, że te kilka słów kluczowych, które podam, będą tak celne, że to w zupełności wystarczy ...
modern-web
Ustaw wartości na `sztywno` a nie w %.
Wtedy niezależnie od wielkości okna DIV powinien zachować się tak samo.
aeaeae
Dzięki, ale ja bym wolał zmianę rozwiązania a nie zmianę problemu. tongue.gif
modern-web
Musiałbym zrobić kilka testów, w praktyce najlepiej poszukać rozwiązania ale szczerze mówiąc nie chce mi się... Nigdy nie lubiłem CSS ze względu na jakże znany problem z odpowiednim usadowieniem divów + kompatybilność z większością przeglądarek. Najgorsza część roboty...
erix
Ale kto Wam broni korzystać z display: table-* w definicji stylów? Semantycznie nie jest tabelą, ale zachowaniem via CSS już jest i idzie dużo łatwiej z "rozciąganiem" i pozycjonowaniem w osi pionowej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.