Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]szkielet php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marek_wel
Witam wszystkich,

Jestem nowy na formum, mam nadzieję że znajde tutaj odpowiedzi na nurtujące mnie pytania....

być może brak znajomości pojęć php utrudnia mi wyszukanie tego czego potrzebuję..

Chciałbym stworzyć bardzo prostą stronkę w php, która posiadała by kilka podstron. Zależy mi na tym aby każda podstrona miała osobne treści w title. Strona ma służyć do pozycjonowania innej strony we flashu (poprostu na niej będą odnośniki do strony we flashu).

Problem cały w tym że php dla mnie to czarna magia (znam troche html) .... chciałbym więc spytać o kilka zagadnień które nie mogę znaleźć w sieci:

- z tego co wyczytałem to strony w php muszą mięć odpowiedni serwer, mój serwer ma min. takie opcje: ASP, ASP.NET 1.1/2/3,5, Ajax, PHP5, PERL, CGI, SSI
czy to wystarczy?
- czy istnieje jakiś szkielet w php (tak jak np. w html)? a może można w łatwy sposób przerobić html na php?
- czy może istnieją jakieś łatwe programy do przerabiania z html na php?

-czy to na czym mi zależy czyli: każda podstrona ma inną treść w title, które to znowu będą indeksowane przez google jako osobne pozycje, jest łatwe do wykonania, czy trzeba posłużyć się jakimiś specjalnymi skryptami

proszę o odpowiedź i wyrozumiałość
pozdrawiam, Marek
Rid
Cytat
z tego co wyczytałem to strony w php muszą mięć odpowiedni serwer, mój serwer ma min. takie opcje: ASP, ASP.NET 1.1/2/3,5, Ajax, PHP5, PERL, CGI, SSI

A można o nazwę tego serwera,bo chyba znalazł, Pan na prawdę dobry kombajn blink.gif .A tak na serio to wydje mi się,że to jest chyba edytor, a nie serwer.

Cytat
Czy istnieje jakiś szkielet w php (tak jak np. w html)? a może można w łatwy sposób przerobić html na php?

Szkieletu jako takiego w PHP nie ma,programuje Pan pomiędzy znacznikami<?php a /?>.Kod ten jest parsowany na stronie html,więc nie trzeba przerabiać html na php.
Zalecam jakiś podstawowy kurs programowania dla początkujących,jak na początek-jest pełno kursów programowania w php na internecie.
marek_wel
jest to start serwer asp tutaj link: serwer,

a jeśli chodzi o ten kurs, to do jakiego typu php ma być? jaki można polecić?

Za kursami patrzyłem ale nie wiem nic z tego.. czy są może jakieś gotowe przykładowe strony w php? chciałbym zobaczyć chociaż jak taki kod wygląda...
szablonów stron html jest wiele w sieci ale php nie mogłem znaleźć

To ma być naprawdę bardzo prosta strona, bardzo mało tekstu, zależy mi tylko na tych podstronach (i ich tytułach), gdybym miał jakiś prosty szablon to mógłbym trochę przerobić i już... bo w sumie tylko do tego mi jest to potrzebne....
dboss
Kursy dla początkujących - tu masz wszystko, co będzie Ci do szczęścia na początek potrzeba.
askone
A czy naprawdę potrzebujesz PHP? Bo wydaje mi się, iż treść którą chcesz zaprezentować będzie statyczna tj. dokładnie określona liczba podstron. Jeśli tak to w zupełności wystarczy Ci HTML.
marek_wel
powiem szczerze, że nie wiem czy akurat musi to być php, tak wywnioskowałem bo widziałem stronę w php której własnie podstrony były osobno indeksowane w google jako oddzielne i posiadające odmienne tytuły.... próbowałem w html, ale podstrony mają taki sam tytuł jak strona główna..

z tego co np. widzę to podstrony php są index i po ukośniku\ czyli np. index.php\cennik index.php\kontakt i to może właśnie to daje możliwość opisu określonych tytułów do podstron które potem google indeksuje jako odmienne index??

tak rozumuję, ale może się mylę......

proszę o odpowiedź
markonix
A to w html nie można każdorazowo na każdej podstronie zmieniać title strony?
Podstrony w statycznej stronie HTML to osobne byty.
Robert3d
Jeżeli chcesz poznać php to polecam Vademecum profesjonalisty z 2009r (książka) ale tylko na początek by zrozumieć idee programowania.
Jeżeli nie interesuję cie PHP a chciał byś mieć więcej możliwości polecam ci znajomość HTML, CSS i JOOMLA a jeżeli i to nie to gotowy szablon i joomla wink.gif

arrowheadsmiley.png arrowheadsmiley.png arrowheadsmiley.png arrowheadsmiley.png arrowheadsmiley.png
Cytat
Chciałbym stworzyć bardzo prostą stronkę w php, która posiadała by kilka podstron. Zależy mi na tym aby każda podstrona miała osobne treści w title. Strona ma służyć do pozycjonowania innej strony we flashu (poprostu na niej będą odnośniki do strony we flashu).

eee poczytaj o PageRank w google itd bo jeżeli dobrze zrozumiałem closedeyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.