Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak wyświetlić dane z tabeli, z określonego zakresu dat?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krasnal31
Witam

Mam oto taki problem. Potrzebuję wygenerować tabelę z danymi z zadanego zakresu dat, tzn. mam już bazę i jeżeli teraz w jednej stronie wybiorę takiego kalendarzyka datę od np. 12.01.2011 do 18.01.2011, to chciałbym aby skrypt wygenerował mi na następnej stronie ilość kupionych przez klientów książek w tym czasie. Chodzi mi o wygenerowanie takiego raportu w formie tabeli. Bazę mam w MySQL. Proszę o pomoc.
drPayton
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/select.html

Zapoznaj się z tajemniczym słowem WHERE, a najlepiej WHERE xxx BETWEEN data1 AND data2
krasnal31
Nie wiem jak te daty z formularza przesłać do skrypty z zapytaniem. Mam trochę problem bo nie wiem jak to zacząć.
nospor
  1. $sql = 'blabla where blabla=\''.$_POST['dataod'].'\'';

Podstaw pod swój przykład.

Przedszkole przedszkolem ale naprawdę wypadałoby wpierw zapoznać się z podstawami podstaw. Jeśli tego nie zrobisz, Twoje tematy będą poprostu zamykane.
krasnal31
Zrobiłem ten skrypt, ale nie wyświetla mi żadnych danych z tabeli, jedynie nagłówek tabeli. Jak sprawdzam echem zapytanie, to mam coś takiego:

SELECT `id_usera`, `id_ksiazki` FROM `arch_wypozyczenia` WHERE `data` BETWEEN 2011-06-21 AND 2011-06-23

Natomiast jak postawie echo przy: echo $res = mysql_query($zapytanie); to wywala mi taki błąd: Resource id #7.
Daty pobieram z formularza - widać że z nimi jest wszystko ok. Niech mi ktoś wyjaśni o co tu chodzi. Co poprawić aby działało?
nospor
Daty bierze się w apostrofy. U mnie w kodzie są apostrofy na datach, u Ciebie nie.

Resource id #7 to żaden błąd. To normalny wynik zwrócony przez mysql_query.
Przeczytaj lepiej pierwszy lepszy darmowy kurs dostępny w internecie za darmo odnośnie php + mysql.
Ewentualnie zajrzyj do manuala i zobacz co zwraca mysql_query() a nie piszesz ze zwraca ci błąd.
A potem zainteresuj się funkcją mysql_fetch_array()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.