Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Tworzenie sciezki katalogow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
laikkk
Witam, istnieje może polecenie w php do tworzenia ścieżki katalogów? Gdyż chciałem użyć sposobu do trzymania plików podanym na tej stronie :
http://rekurencja.pl/php/jak-przechowywac-...a-serwerze.html
ale nie znam polecenia .

z Góry Dziękuję za Pomoc
grabek93
Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale wydaje mi się że potrzebujesz tego:
  1. $_SERVER['REQUEST_URI']

możesz w ten sposób wyświetlić ścieżkę do pliku w którym jesteś.

1. <?php
  2. $sciezka = $_SERVER['REQUEST_URI'];
  3. echo $sciezka;
  4. ?>
mortus
Ale przecież na podanej stronie znajduje się odpowiednia funkcja, do tworzenia ścieżki do katalogów. No chyba, że chodzi Ci o stworzenie katalogów według podanej ścieżki, to zdaje się mkdir() mogłoby pomóc. Oczywiście katalog, w którym tworzysz nowy katalog musi mieć odpowiednie uprawnienia.
laikkk
no właśnie chodzi mi tu o polecenie mkdir() tylko czy można w nim zrobić od razu ścieżkę katalogów np 00/00/00/00/12 ? czy trzeba osobno mkdir 00/ itp? i jakie uprawnienia powinnien miec folder? probowalem u mnie tego
  1. <?php
  2. mkdir("/path/to/my/dir", 0700);
  3. ?>

ale nic sie nie dzieje wywala taki błąd

php index.php
PHP Warning: Cannot open 'extra/browscap.ini' for reading in Unknown on line 0
PHP Warning: mkdir(): No such file or directory in /usr/home/uczniowie/1ti/kamilamd1ti/public_html/mk/index.php on line 2

co z tym fantem zrobic
mortus
Można. Jako trzeci parametr wpisujesz true i działa.
  1. <?php
  2. mkdir("/path/to/my/dir", 0700, true);
  3. ?>
laikkk
ok działa fajnie tylko nie chce tworzyć jak już mam już kawałęk ścieżki np chce aby bylo /00/00/00/00/12 a potem /00/00/00/00/13 już nie zrobi gdyż /00/00/00/00 już istnieje. idzie to jakoś obejść?
erix
http://pl.php.net/manual/pl/function.mkdir.php#89069

Poza tym, przeanalizuj listę parametrów.
laikkk
kurde cienko u mnie z angolem ;/ a Google tłumacz każdy wie jak tłumaczy. Wiem ze w linuchu do zrobienia tej czynności służy polecenie mkdir -p ale niestety w php tego nie znam. Mógłby ktoś pomoc mi z tym problemem? Byłbym baaardzo wdzięczny.

kurde do tej pory mecze sie z tym problemem, dalej nie moge go rozwiazac ;/ a moja praca stoi w miejscu. Moze ktos uprzejmy mi z tym pomoze. Bede Baaardzo wdzieczny. Mianowicie chodzi mi o to ze gdy wywoluje polecenie
  1.  
  2. mkdir("00/00/00/01", 0700, true);
  3.  

to przy wywoływaniu
  1.  
  2. mkdir("00/00/00/02", 0700, true);
  3.  

dostaje komunikat z błędem file exist "00/" i ten podkatalog 02 sie nie tworzy ;(

ps sry za bledy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.