Nie da się bez wywołania danej strony ustawić jej ciastko. Ciastka są ograniczone do zapisu jak i odczytu tylko i wyłącznie w obrębie domeny. Dlatego pisałem albo ramka, albo formularz który wysyła puste dane za pomocą JS dzięki czemu odbywa się to w tle. A jeżeli oba portale są niezależne, możesz stworzyć osobną tabelę która będzie na obu stronach i przechowywać w niej tylko i wyłącznie informacje czy dany jużer jest zalogowany, a same dane logowania przesyłać np postem w formularzu kiedy się logujesz. Nie wiem czy jest inna metoda, wiem że dla innej strony nie utworzysz ciastka, jeżeli jej nie odwiedzisz, jest jedno z zabezpieczeń ciasteczek. Tak czy inaczej, te dane które wysyłasz zarówno postem, jak i getem tak czy siak idzie podejrzeć chociażby firebugiem.
widzę dwa wyjścia jak narazie:
- iframe z linkiem w którym są umieszczone dane takie jak ID sessji
- 2 formularze, jeden który wysyła się do strony na której się jest, i drugi który wysyła javasctip z danymi do zalogowania
Może są inne metody, ale tak czy siak, musisz stronę X jak i Y odwiedzić aby móc utworzyć ciasteczko, za pomocą języków server side nie osiągniesz tego typu możliwości, bo wtedy ciasteczko zostałoby utworzone dla serwera który wysłał zapytanie do drugiego serwera. Coś w ten deseń.
Najlepsze wyjście z tego wszystkiego to 2 formularze, stworzyć akcje w JS która będzie po kliknięciu na button wysyłać dodatkowy formularz tyle że pod inny adres, ale dane będzie pobierać z inputów które są w aktualnym formularzu logowania, tylko nie wiem jak wygląda sprawa z pobraniem takiego hasła, ale chyba można pobrać za pomocą js. W jquery zrobić coś takiego to kilka linijek kodu.
EDIT:Google rozwiązało ten problem za pomocą ramek. No tak ramki działają wszędzie JS nie wszędzie. Wylogowujesz również za pomocą ramek. Także widzisz, jakby były inne sposoby to i google by z tych innych sposobów skorzystało