Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][jQuery?] Rozmycie całej strony..
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
rav1989
Witam

Chcę zrobić stronę tzw. "under construction" w tym celu wymyśliłem aby główna strona była wtedy rozmazana (tak jakby ktoś położył na nią białą matową szybę) a na środku taka jakby przyklejona karteczka na której pojawi się odpowiedni komunikat.

Tu pojawiają się 2 pytania:
Jak zrobić taki efekt przykrycia matową szybą całej strony?
Jak mniej-więcej zrobić taką karteczkę i dodać do niej odpowiedni tekst? (Tu chyba użyję czcionek od google)

P.S
Nawigacja po stronie ma być naturalnie niemożliwa wtedy smile.gif

Pozdrawiam
Rav
wNogachSpisz
na patencie:

http://www.inetart.pl/stuff/fixed/
rav1989
Cytat(wNogachSpisz @ 5.07.2011, 19:20:03 ) *

mhm... nie da się zrobić tego bez robienia screena strony??
wNogachSpisz
google -> javascript blur
rav1989
Cytat(wNogachSpisz @ 5.07.2011, 21:33:02 ) *
google -> javascript blur

Próbowałem ale na niektórych przeglądarkach nie działa...

Natomiast wymyśliłem, że można by zrobić obrazek powiedzmy 100x100 pikseli półprzezroczysty i rozmazany (taką szybę) a potem rozciągnąć go na całą stronę. Tylko gdzie taki obrazek znajdę... nie jestem grafikiem i nie mam odpowiednich narzędzi nawet...
Kartofelek
Nie - to nie przejdzie. A na pewno nie uzyskasz takiego efektu jaki chcesz smile.gif

Imo powinieneś raczej celować po prostu w przykrycie jakimś półprzezroczystym tłem - tak jak mają lightboxy. Do tego możesz zawsze dać na środku twoją karteczkę z dużym box-shadow (np na 100px) i wtedy masz całkiem fajny efekt. Zawsze też możesz do takiego całoekranowego przykrycia dodać np wewnętrzny cień box-shadow:inside ......
czyli:
cala strona przykryta półprzezroczystym tłem z box-shadow:inside 0 0 100px #.......; dodatkowo dajesz mu jakieś fajne tło (np leciutki "noise" z adoba daje bardzo fajny efekt). A w środku twoja karteczka także z box-shadow. I gitara gra smile.gif

Jeżeli nawet jest jakaś metoda na blur każdego elementu, to są to rozszerzenia danej przeglądarki.
Samego rozmycia z tego co wiem nie uzyskasz bez zrobienia "print screena".
Ale to ma swoje minusy. Po pierwsze nie wiesz jak strona wygląda u użytkownika - więc może być że twój printscreen się minie z prawdą. Po drugie jeżeli użytkownik ma np rozdzielczość 1900 to czy będziesz mu taką "tapetkę" aplikował by poinformować go o "w czasie budowy"? Imo średnie rozwiązanie
rav1989
Cytat(Kartofelek @ 6.07.2011, 10:39:04 ) *
Nie - to nie przejdzie. A na pewno nie uzyskasz takiego efektu jaki chcesz smile.gif

Imo powinieneś raczej celować po prostu w przykrycie jakimś półprzezroczystym tłem - tak jak mają lightboxy. Do tego możesz zawsze dać na środku twoją karteczkę z dużym box-shadow (np na 100px) i wtedy masz całkiem fajny efekt. Zawsze też możesz do takiego całoekranowego przykrycia dodać np wewnętrzny cień box-shadow:inside ......
czyli:
cala strona przykryta półprzezroczystym tłem z box-shadow:inside 0 0 100px #.......; dodatkowo dajesz mu jakieś fajne tło (np leciutki "noise" z adoba daje bardzo fajny efekt). A w środku twoja karteczka także z box-shadow. I gitara gra smile.gif

Bardzo ciekawe smile.gif zaraz sprawdzę czy jQuery coś takiego umożliwia

Cytat
Jeżeli nawet jest jakaś metoda na blur każdego elementu, to są to rozszerzenia danej przeglądarki.
Samego rozmycia z tego co wiem nie uzyskasz bez zrobienia "print screena".
Ale to ma swoje minusy. Po pierwsze nie wiesz jak strona wygląda u użytkownika - więc może być że twój printscreen się minie z prawdą. Po drugie jeżeli użytkownik ma np rozdzielczość 1900 to czy będziesz mu taką "tapetkę" aplikował by poinformować go o "w czasie budowy"? Imo średnie rozwiązanie

No właśnie tego chciałem uniknąć, drugą sprawą jest fakt, że użytkownik może wyłączyć obsługę javascript i wszystko pójdzie się....

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.