Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]mysql_fetch_array / korepetycje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tehanu
Witam.

Czy ktoś z Was chciałby zechciałby udzielać mi korepetycji z PHP / MySQL? Proponuję takie warunki:

Jak czegoś nie wiem, to najpierw myślę i szukam w internecie. Jak dalej nie wiem - albo mam odpowiedź i działa, ale nie rozumiem, dlaczego działa - piszę do korepetytora mejla albo pw i spodziewam się odpowiedzi w ciągu około trzech dni. Męczymy mój problem na mejlu, aż będę zadowolona. Wtedy jestem temu komuś winna piwo / kawę / dziesięć złotych polskich (znaczy od jednego rozwiązanego problemuo skali tego poniżej). Zdarza się to może raz na tydzień, może dużo rzadziej - trudno przewidzieć, rzadko mam na to czas, a nie umiem jeszcze prawie nic. Robię to wyłącznie dla przyjemnosci. Zakładając, że nie mieszkamy w tym samym mieście i nie bardzo mamy jak na to piwo iść, robię temu komuś przelew, kiedy się uzbiera 50 zł albo inna rozsądna kwota. Jak widać, nie da się na tym zarobić kokosów - ale jest spora szansa, że pytania będą bardzo łatwe. Poniżej otwarty przykład. Znaczy, jeśli ktoś z Was odpowie na forum, to też dobrze, po piwo i tak może się zgłosić - ale muszę zrozumieć, o co mu chodzi, co może wymagać trochę cierpliwości, nierzucania żargonem, nieużywania skrótów myślowych itp.

Jest sobie baza danych, w niej tabela users, w niej trzy kolumny, pierwsza UserName, druga Password, trzecia - jakieśtam Id, odsyłacz do innej tabeli. Pierwsze dwie są varchar, trzecia nas na razie nie interesuje (int). Udało mi się napisać zadowalającą stronę do rejestrowania się, teraz chcę urodzić login. Małpuję i przerabiam z http://php.about.com/od/finishedphp1/ss/php_login_code.htm , ale zależy mi na tym, żeby nie tylko działało, ale też żebym krok po kroku wiedziała, czemu działa. Jestem w tym miejscu:

1. $result = mysql_query("SELECT UserName FROM users WHERE UserName = '$username'")
  2. if(mysql_num_rows($result) < 1) {
  3. die('Sorry, no such username. <a href="index.php">Try again.</a>');
  4. }
  5. $result_array = mysql_fetch_array($result);

Dotąd jest dobrze. Dalej powinno sprawdzać, czy hasło się zgadza, ale mysql_fetch_array($result) ma zapełnioną tylko jedną kolumnę - tylko elementy o indeksach 0 i 'UserName'. Pod indeksami 1 i 'Password' nie ma nic (tzn. bodajże są puste łańcuchy). Sprawdzałam tak:

1. print_r ($result_array);

Spodziewałam się

Array ( [0] => user1 [UserName] => user1 [1] => c1eff9551cb90f935c230209879f57cd [Password] => c1eff9551cb90f935c230209879f57cd [2] => 0 [Id] => 0 )

(jak w PHPMyAdmin), a dostałam

Array ( [0] => user1 [UserName] => user1 )

Co zrobiłam źle i jak poprawić?

Dzięki z góry.

CuteOne
czyli wszystko oki smile.gif

"SELECT UserName FROM" oznacza, że chcesz pobrać TYLKO tą kolumnę

aby pobrać wszystkie używaj *

"SELECT * FROM"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.