Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Identyfikator
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Diabelek
Witam

Istnieje jakaś możliwość identyfikacji po jakimkolwiek numerze, nazwie czy ktoś w obecnej chwili jest na stronie ? Chodzi mi o to by bez logowania, dana osoba miała przypisany jakis swoj numer z góry. Kto pomoże ? smile.gif

pozdrawiam
party
Możesz przypisywać identyfikatory do adresów IP.
kszychu
Nadawaj mu jakiś identyfikator, zapisuj do sesji i do bazy danych lub pliku. Wtedy w bazie będziesz miał identyfikatory wszystkich userów.
Diabelek
Cytat
Partyzant,2004-06-17 13:17:50] Możesz przypisywać identyfikatory do adresów IP.

a jak to zrobic ? : )

Cytat
Nadawaj mu jakiś identyfikator, zapisuj do sesji i do bazy danych lub pliku. Wtedy w bazie będziesz miał identyfikatory wszystkich userów.

ale wlasnie jak nadac taki identyfikator ? Bo np logowanie jest zrobione na zasadzie, ze wpisuje nazwe uzytkownika i sesja dostaje nazwe z klawiatury, a skad ja mam pobrac ta "zmienna" ktory mi powie ze ktos siedzi na stronie ?
party
Jeżeli do bazy danych no to w bazie tworzysz sobie jakąś tabelę, a w niej w kolumny: id, ip, gdzie id to pole z auto_increment, a kolumna ip to może być pole varchar(15);. W ten sposób, przy wejściu użytkownika na stronę dodajesz jego IP do bazy danych (pod warunkiem, że jeszcze tam nie występuje).
Diabelek
Cytat(Partyzant @ 2004-06-17 13:31:09)
Jeżeli do bazy danych no to w bazie tworzysz sobie jakąś tabelę, a w niej w kolumny: id, ip, gdzie id to pole z auto_increment, a kolumna ip to może być pole varchar(15);. W ten sposób, przy wejściu użytkownika na stronę dodajesz jego IP do bazy danych (pod warunkiem, że jeszcze tam nie występuje).

heh smile.gif No tak, ale jak odczytac to IP ? smile.gif Caly czas tylko chodzi mi o to, jak wziac to IP, bo dalej to ja juz sobie poradze smile.gif
Jakas komenda np. $_GET_IP ? tongue.gif
Supol

a jak wejda 2 osoby o takim samym IP? winksmiley.jpg [np. z tej samej sieci lokalnej?] lepszy sposob moim zdaniem dal Kszychu. Wiecej oczywiscie w manualu.. sesje
party
Trzeba tak było od razu smile.gif
  1. <?php
  2. print( $_SERVER['REMOTE_ADDR'] );
  3. ?>
Supol
poszukaj na forum cos na temat:
  • REMOTE_ADDR
  • HTTP_CLIENT_IP
  • HTTP_X_FORWARDED_FOR
a o tym bylo juz wiele razy np. tutaj
Diabelek
Cytat
Supol,2004-06-17 13:45:06]

a jak wejda 2 osoby o takim samym IP? winksmiley.jpg [np. z tej samej sieci lokalnej?] lepszy sposob moim zdaniem dal Kszychu. Wiecej oczywiscie w manualu.. sesje

ok, to teraz pytanie. Czy jesli dam na poczatku strony session_start() to czy osoba ktora wchodzi na dana stronę z automatu dostaje jakis przydzial sesji ? Bo zauwazylem ze czasami jak wchodze na strone to pojawia sie &PHPSESSID=123213213 . I teraz myslalem, ze moze dostalem numerek domyslnej sesji, odczytam go $_GET['PHPSESSID'] i bede wiedzial ze teraz siedzi ktos o takim numerku. No ale to nie ta droga : )

ogolnie zrobilem tak, ze dalem przed session_start(); session_id(); potem echo session_id(); i to jest jakis tam numerek : ) wiec z tego pewnie moge skorzystac smile.gif
Supol
Niom np. zapisac session_id(); w tym pliczku.. sparwdzac czas itp. itd. [wiecej .. szukaj na forum bo bylo..] Cytujac swieta ksiege
Cytat
Obsługa sesji pozwala ci na rejestrowanie dowolnej ilości zmiennych, które mają być przekazywane pomiędzy stronami. Kiedy gość wchodzi na twoją strone, php automatycznie sprawdzi (jeśli session.auto_start jest ustawione na 1) lub na twoje życzenie (jawnie przez wywołanie session_start() lub niejawnie przez wywołanie session_register()) czy specyficzne id sesji zostało przypisane. Jeśli tak, poprzednio zachowane środowisko jest odtwarzane.
wiec mozesz sobie sam wymyslic jakeis tam numerki itp. itd.
e4you
a jezeli wiecej niz 1 osoba ma te same IP to masz zonka moze pobaw sie sesjami
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.