Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php.ini] Problem z konfiguracją
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
ghost1511
Sprawa wygląda następująco: Zakupiliśmy nowy serwer na który zamierzamy przenieść nasz sklep. Na starym serwerze był zainstalowany Apache z wersją PHP4, na nowym zainstalowałem najnowszą wersję serwera. Przekopiowałem pliki i niestety pojawił się błąd:
Kod
Notice: Undefined offset: 1 in E:\xampp\htdocs\inc\pre.php on line 26

i linia kodu odpowiadająca za błąd:
Kod
$lang_link_rest=strlen($rest[1])?'?'.$rest[1]:'';

Wydaje mi się, że jest to wina konfiguracja pliku php.ini, brak jakiejś biblioteki. Ktoś wie jaka to biblioteka, ew. gdzie leży problem?
by_ikar
To nie jest wina żadnej brakującej biblioteki, tylko wina baku elementu tablicy który chcesz wyświetlić. Możliwe że na poprzednim serwerze miałeś wyłączone pokazywanie błędów, a tutaj teraz masz włączone, w efekcie czego pokazuje ci błąd. Tuż przed linijką w którą pokazuje ci błąd, wpisz sobie:

Kod
echo '<pre>';
var_dump($rest);

I sprawdź czy faktycznie ta tablica zawiera klucz "1".
thek
To "problem" nie konfiguracji, ale lenistwa programisty wink.gif Tworzący zwyczajnie ukrył przed innymi takie "nic nie znaczące" uwagi parsera odpowiednią dyrektywą php.ini by nie pokazywał błędów typu notice. Jako że php4 ma nieco inne ustawienia domyślne niż php5, to teraz "nagle" się one pojawiły. A tak naprawdę były cały czas. To tylko kwestia zmiany display_errors, ale nawet takie drobiazgi powinno sie poprawiać, a nie ukrywać.
ghost1511
Cytat(thek @ 8.07.2011, 12:57:36 ) *
To "problem" nie konfiguracji, ale lenistwa programisty wink.gif Tworzący zwyczajnie ukrył przed innymi takie "nic nie znaczące" uwagi parsera odpowiednią dyrektywą php.ini by nie pokazywał błędów typu notice. Jako że php4 ma nieco inne ustawienia domyślne niż php5, to teraz "nagle" się one pojawiły. A tak naprawdę były cały czas. To tylko kwestia zmiany display_errors, ale nawet takie drobiazgi powinno sie poprawiać, a nie ukrywać.

Niestety takich kwiatków w tym systemie jest więcej. I co gorsza nie mogę nic z tym zrobić ... system generuje pliki php i wysyła je na nasz serwer. Ale nie czas na użalanie się nad tym "genialnym" CMS'em. Możecie mi powiedzieć którą opcję i na co zmienić, żeby się tego pozbyć i ruszyć dalej ? smile.gif

edit:

Czy wystarczy że przestawię error_display=off?
thek
No przecież napisałem w poście wyżej. Ostatnie zdanie, które nawet masz w cytacie... display_errors musisz wyłączyć.

Edit... Tylko uważaj, bo jeśli gdzieś w kodzie ktoś sobie radoście ustawił ini_set i tam właczył display_errors to sama zmiana w php.ini zadziała dla wszystkich stron, oprócz tej gdzie ini_set ktoś wsadził smile.gif
ghost1511
Teraz błędu nie wyświetla, ale błąd nie jest zignorowany i pozostaje pusta strona. W jaki sposób "popchnąć" to dalej ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.