Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wieviór
Mam prosty do rozwiązania problem, mianowicie chce zrobić, że jeżeli użytkownik jest zalogowany to sesja się otwiera i pokazują mu się jego dane itp., jeżeli nie to pokazuje się formularz logowania. No i wszystko mam:
  1. <?
  2. if(!$_SESSION[user]) 
  3. {
  4. // Logowanie
  5. } else {
  6. // Dane itp.
  7. } ?>

No i wszystko git, tyle że. Jeżeli sesja nie istnieje to strona generuje mi o tym błąd:

Cytat
Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/mateooo/public_html/premiership/new-wievior/index.php:16) in /home/mateooo/public_html/premiership/new-wievior/prawe.php on line 1

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/mateooo/public_html/premiership/new-wievior/index.php:16) in /home/mateooo/public_html/premiership/new-wievior/prawe.php on line 1

Czyli potrzebuje czegoś w stylu instrukcji do sprawdzenia czy sesja istnieje.
BzikOS
isset() i wyrzuć pusta linię z początku skryptu.

Przenosze na php-Pocz.
Wieviór
Mam tak:
  1. $id_ses=session_id();
  2. if (isset ($id_ses)) {
  3.   if(!$_SESSION[user]) 
  4.    { 
  5.    // Logowanie
  6.    } else { 
  7.    // Dane
  8.    }
  9. }
  10. ?>

I te same błędy.
mike
Przed rozpoczęciem sesji nie możesz wysłać do przeglądarki niczego, nawet spacji i pustej linni. Może po prostu gdzieś to robisz , stąd ten komunkiat.
Wieviór
W sumie to jest includowane do innej strony, czy to ma znaczenie?
mike
Oczywiście.
Includowane - znaczy, że jest to dołączone do innego skryptu w jakimś miejscu, co zarazem oznacza, że przed wywołaniem session_start() do przeglądarki może być już coś wysyłane. Zapewne dzieje się tak w Twoim przypadku.
Pozdrawiam. Mike.
Wieviór
No właśnie już to zmieniłem. Teraz działa. rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.