Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nieznany mi błąd łączenia z bazą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawids2411
Na początku wspomne że jestem nowy i chciałbym prosic was o cierpliwosc smile.gif

Po wyswietleniu strony:

http://deroxmtdwa.darkhosting.pl/index.php

wyświetla się taki błąd :

Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/strona/deroxmtdwa.darkhosting.pl/pages/news.php on line 31

Wie ktoś może o co chodzi ? Męczyłem się z Plikami konfiguracyjnymi ale już nie mam sił może mi wkońcu ktoś pomoże dodaje kod strony news.php

Kod
<h2>News</h2>
<?PHP

if(isset($_GET['id']) && checkInt($_GET['id']))
{
  $sqlNews = "SELECT * FROM ".SQL_HP_DB.".news WHERE  id='".mysql_real_escape_string($_GET['id'])."' LIMIT 1";
  $qryNews = mysql_query($sqlNews,$sqlHp);
  if(mysql_num_rows($qryNews)>0)
  {
    while($getNews = mysql_fetch_object($qryNews))
    {
      echo' <div class="entry"><span style="color:white"><div style="text-align:left"><strong>';
      echo'<h1><b>'.$getNews->nazwa.'</b></h1></strong></div>';

echo'<p>'.x_nl2br($getNews->tresc).'</p>';    
      echo'<p class="details" align="right">Napisał '.$getNews->autor.' , Dnia '.$getNews->data.' ,<a href="index.php?s=news"><span style="color:white">Wróć</a></p></p> ';

}
  }
  else
  {
    echo'<p class="meldung">News o tym id nie istnieje.</p>';
  }

}
else
{
  $sqlNews = "SELECT * FROM ".SQL_HP_DB.".news  ORDER BY data DESC LIMIT 10";
  $qryNews = mysql_query($sqlNews,$sqlHp);

{
    $newsText = (strlen($getNews->tresc)>400) ? substr($getNews->tresc,0,strpos($getNews->tresc,' ',400)).'... <a href="index.php?s=news&id='.$getNews->id.'">a</a>' : $getNews->tresc;
  echo' <div class="entry"><span style="color:white"><div style="text-align:left"><strong>';
      echo'<h1><b><a href="index.php?s=news&id='.$getNews->id.'">'.$getNews->nazwa.'</a></b></h1></strong></div>';

echo'<p>'.x_nl2br($newsText).'</p>';
     echo'<p class="details" align="right">Napisał '.$getNews->autor.' , Dnia '.$getNews->data.'</p> ';

}

}
   echo'<hr>';
?>

Nie jestem w stanie zlokalizowac tego błędu w 31 linijce wydaje mi sie byc wszystko w porządku

Pomoże ktoś naprowadzic jak to :
Kod
powinno wyglądac ?
Za pomoc będe bardzo wdzieczny..
dawids2411
Niestety też nie działa nadal mi się wyświetla błąd w linijce 31 ;/;/ Dodatkowo gdy chce dodac neewsa wyskakuje mi błąd w linijce 72 jednak tutaj jest tylko 45 linijek o.O nie wiem juz o co chodzi
mortus
Błąd oznacza, że zapytanie, które próbujesz wykonać linijkę wyżej się nie wykonuje. Aby sprawdzić co jest przyczyną zastąp tę linijkę wyżej tym:
  1. $qryNews = mysql_query($sqlNews,$sqlHp) or die(mysql_error());
Fifi209
To samo zapytanie z podstawionymi danymi wykonuje się w konsoli/phpmyadmin ?
Rid
Zdaje się ,że namieszane jest w tym zapytaniu najprawdopodobniej cudzysłowy.
dawids2411
po wprowadzeniu tego zapytania do bazy co mi przesłałes wyskakuje taki komunikat:

Unknown column 'data' in 'order clause'

o co w tym chodzi ? rozumiem że jest nieznana kolumna data ale jak to naprawic ?
Fifi209
A masz taką kolumnę?

Jeżeli masz to spróbuj zrobić tak:

order by `nazwatabeli`.`data`
dawids2411
po wprowadzeniu tego zapytania do bazy co mi przesłałes wyskakuje taki komunikat:

o co w tym chodzi ? rozumiem że jest nieznana kolumna data ale jak to naprawic ?

Myśle że stworze nowy folder w bazie danych i tam zainstaluje swoją stronke zobaczymy czy na pustym folderze będzie chodziła
Age1869
Cytat(dawids2411 @ 12.07.2011, 18:08:58 ) *

Myśle że stworze nowy folder w bazie danych i tam zainstaluje swoją stronke zobaczymy czy na pustym folderze będzie chodziła

facepalm... Masz chociaż mgliste pojęcie o tym, jak to funkcjonuje? Mam na myśli skrypty PHP, bazy MySQL?
Rid

Cytat
Myśle że stworze nowy folder w bazie danych
- nerdsmiley.png
dawids2411
No dziwicie sie ale tu chodzi o instalacje pewnego prywatnego cmsa do obsługi serwera Dedykowanego. w pliku install.php zmieniłem z nazwy bazy strona na baze accout bo takowa baza istniała jednak jej funkcje były inne musze przywrócic oryginalne ustawienia w pliku install.php i stworzyc w var/db/MsQl na serwerze dedykowanym przez Fillezille folder strona i będzie wszystko ok smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.