Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyświetlanie plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamilos809
Siemka,
Mam taki pomysł, żeby zrobić panel admina do własnego portalu. Mam już logowanie etc. Nawet takie "dodatkowe moduły". W tym właśnie rzecz tkwi. Mam już ich wyświetlanie ale nie wiem jak na stronie głównej PA zrobić coś takiego:
[dajmy na to dodatkowy moduł zwie sie newsy.la.php]
w tym momencie automatycznie wczytują się nazwy plików, które system wyczytał z folderu admin. Ale tylko nazwy bez .la.php
Wyświetlają się tak:
  1. <a href="admin.php?cmd=$nazwa">$nazwa</a>

resztę już obsłużyłem tzn. wyświetlanie tego, czyli:
  1. if($cmd<>'')
  2. {
  3. include('admin/'.$cmd.'.a.php');
  4. }

Z góry dzięki!
Fifi209
  1. if($cmd<>'')

Co to za twór?

!=
!empty
isset

byle nie <> bo czegoś takiego nie ma
kamilos809
Fifi209... Nie wnikaj w to, bo nie to jest moim problemem... A to, co uważasz za złe akurat działa bez zarzutów więc jednak jest coś takiego
erix
basename?

Poza tym, skrypt masz dziurawy, bo nie sprawdzasz, czy $cmd nie zawiera przypadkiem odwołania do innego katalogu.
kamilos809
Erix, przemyślałem to. Nie jest dziurawy, ponieważ to zawsze będą pliki. A nawet jeśli odwoła do katalogu, to po prostu się nie otworzy.
Jakbyś mógł po polsku powiedzieć jak użyć tej funkcji byłbym wdzięczny... nie musi być to rozwiązanie mojego problemu tylko jakiś przykładzik?
Fifi209
Jemu chodziło to że możesz tam podać:
../innyplik
pzykładowo
kamilos809
Widzę, że chyba nikt nie będzie tak miły i mi pomoże... :/
Fifi209
Bo chyba nikt nie wie dokładnie, co autor miał na myśli.
kamilos809
ogólnie to chodzi mi o to, żeby system sprawdził czy w folderze np. admin znajdują się jakieś pliki o rozszerzeniu *php. Jeżeli napotka taki plik ma pobrać jego nazwę i wyświetlić na stronie. Prościej nie umiem tego wyjaśnić.
----
tak żeby nie pisać 100 bezsensownych tematów... takie oto pytanko: Czy istnieje coś takiego co pozwoliłby mi bez względu na to czy użytkownik odpalił skrypt czy nie skrypt sie odpalał i wysyłał jakieś zapytanie? [zanim mi odpowiecie:"Cron" to wiem co to jest... ja wiem co to... ale godziny będą zależały od woli użytkownika, a uciążliwe jest ciągle w Cronie grzebać]
Spawnm
Poczytaj o glob()
erix
Cytat
[zanim mi odpowiecie:"Cron" to wiem co to jest... ja wiem co to... ale godziny będą zależały od woli użytkownika, a uciążliwe jest ciągle w Cronie grzebać]

A jak inaczej chcesz to zrobić? Coś musi wywołać Twój skrypt.

Najbardziej sensowne wyjście, to odpalać skrypt co minutę (do takiej rozdzielczości czasowej ograniczasz wybór użytkownika) i sprawdzasz, czy na daną godzinę:minutę są jakieś zadania. Jeśli nie - pomijasz, jeśli są - wykonujesz.

Prościej się nie da.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.