Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt pocztowy
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
mike
Mam prośbę:
Czy moglibyście mnie uraczyś linkami do tutoriali lub artykółów na temat pisana skryptów do obsługi poczty na zdalnym serwerze. Oczywiście linki do krótkich skryptów też mile widziane ( stąd post w tym dziale ). Skrypty takie jak SquirleMail widziałem. Potrzebuje raczej "elementarza" w tym zakresie a nie już takiego rozbudowanego skryptu.
Chciałbym sam napisać taki sktypt ale brakuje mi informacji na temat działanie odpowiednich protokołów i mechanizmów dostępnych w php.

P.S. Nie odsyłajcie mnie do szuania bo na forum nie ma nic konkretnego. Wpisując po kolei IMAP, POP3 i SMTP znalałem raptem kilka topików, w których albo nic nie ma albo jest napisane poszukaj.

P.S.2 I niech to nie będę linki do dokumentów RFC. (właśnie je czytam)

Dzięki za ewentalną pomoc winksmiley.jpg
hwao
Prosze:
Click
Wiecej nie znam...
gosciu99
Cytat(hwao @ 2004-06-18 21:59:18)
Prosze:
Click
Wiecej nie znam...

A jak przerobić ten skrypt by wiadomości odbierał ze skrzynki o2.pl kodował w bazie danych a wysyłał przez alianse PRV.PL, dla każdego konta w tym webmailu inna konfiguracja poczty wysyłającej i odbierającej.
mike
Nie otwierając nowego tematu, zapytam tutaj.
Czy udało wam się zawiesić php.exe?

mam w php.ini, tak:
Cytat("php.ini")
//...
;extension=php_imap.dll
//...

Jeżeli tylko zmienię to na:
Cytat("php.ini")
//...
extension=php_imap.dll
//...

To próba odpalenie jakiegokolwiek skryptu, prowadzi do zawieszenie się interpretera. Dlaczego tak się dzieje.

Pytanie drugie:
Czy można napisać webmaila, nie kożystając z biblioteki imap. Posługując się tylko "gniazdkami". Oczywić\ście przy znajomości odpowiednich protokołów (IMAP, POP3, SMTP).
FiDO
Ad1. Tak i to nie raz smile.gif
Ad2. Oczywiscie, ze sie da, ale po co wymyslac kolo drugi raz?
mike
Cytat("FiDO")
Ad1. Tak i to nie raz smile.gif

Bardziej chodziło mi o odpowiedź, dlaczego mi sie wiesza jak dodaje imap'a winksmiley.jpg

Cytat("FiDO")
Ad2. Oczywiscie, ze sie da, ale po co wymyslac kolo drugi raz?

To podobnie jak z własnym CMS'em. Napisanych zostało już dziesiątki, a i tak każdy z nas prędzej czy później pisze własnego. Po co: żeby sprawdzić swoje umiejętności i pokazać sobie i innym że to potrafi.

P.S.
Linki nadal oczekiwane winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.