Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przerzucanie się elementów do drugiego wiersza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Madras
Witam, muszę nieznacznie przerobić nagłówek swojego forum opartego na phpBB by Przemo.
Modyfikacja polega na tym by rozciąć szeroki obrazkowy nagłówek na dwa mniejsze. Problem w tym, że jak ładuję bloki części logo:
  1. <div class="top1"></div><div class="top2"></div>

To efektem jest, że jedna część nagłówka jest pod drugą. Oczekiwałem efektu, że oba logo scalą się w jeden płynny obrazek.

Umieszczę jeszcze fragment pliku CSS:
  1. .top1 { background-image: url('images/top1.png'); width: 180px; height: 180px; margin: 0 auto; }
  2. .top2 { background-image: url('images/top2.png'); width: 820px; height: 180px; margin: 0 auto; }

Dodam jeszczę, że pierwotny obrazek logo miał 1000px szerokości, więc suma dwóch mniejszych się zgadza. Szerokość całego forum uzależniona jest od najszerszego elementu (w moim wypadku logo "top2").

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
pietrov8
Kod

.top1 { background-image: url('images/top1.png'); width: 180px; height: 180px; margin: 0 auto; float:left;}
    .top2 { background-image: url('images/top2.png'); width: 820px; height: 180px; margin: 0 auto; float:right;}

Powinno pomóc.
Madras
Już sobie poradziłem. Użyłem jednego bloku w drugim:
  1. <div class="top1"><div class="top2"></div></div>

Większy blok będzie musiał mieć 1000px, za to ten mniejszy będzie w warstwie "bardziej na wierzchu" i będzie miał float - left:
  1. .top1 { background-image: url('images/top1.png'); width: 1000px; height: 180px; margin: 0 auto; }
  2. .top2 { background-image: url('images/top2.png'); width: 180px; height: 180px; margin: 0 auto; float:left;}

Nie sprawdzałem Twojego rozwiązania, ale wnioskuję, że jeśli jedna część ma float - left, druga right, to jeżeli klient, będzie mieć odpowiednio dużą rozdzielczość to wszystko się rozjedzie. Innymi słowy części logo się nie scalą.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.