Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dodawanie/odejmowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zidane
Witam, mam pewien problem.
Zacznę od razu: w bazie danych mam tabelkę z jednym polem `stan`. Wpisane w nim mam np. 40.38.
Odczytuję dane z bazy tak:
  1. $stan = "SELECT `stan` FROM `tabelka` ";
  2. $wynikstanu = mysql_query($stan);
  3. $links=mysql_fetch_row($wynikstanu);

Następnie poprzez formularz mam pola wyboru czy liczbę którą wpiszę ma mi odjąć czy dodać.
W porządku, jeśli chcę żeby odjęło to odejmuje, ale tak że wyniki wychodzą zupełnie inne niż powinny. np. za małe albo za duże.
W wyniku poszukiwań forum znalazłem kilka postów z sugerowaniem ustawienia opcji "FLOAT" dla pola w tabeli mysql. Tak właśnie ustawiłem ale nie zmieniło to nic.
  1. $ilosc = $_POST['ilosc'];
  2.  
  3. $nowystan = $wynikstanu - $ilosc;

i w końcu UPDATE pola o $nowystan

Tutaj stawiam pytanie: Dlaczego wyniki wychodzą nie takie jak trzeba i jak temu zaradzić?

Pozdrawiam
nospor
$nowystan = $wynikstanu - $ilosc;
a teraz sobie zróbc:
echo $wynikstanu;
i sprawdz co zawiera $wynikstanu
Zidane
Tak! wyśmienicie działa. Wyskoczyło "Resource id #9" ale zaraz nie odpuściłem i działa smile.gif
Mam jeszcze jedno pytanie jeśli mogę.

1. <input type="radio" name="zielony"> <font color=lightgreen>wpłata</font> <br>
  2. <input type="radio" name="czerwony"> <font color=red>wypłata</font><br>

Posiadam taki kod. Wiem, że "name" musi być takie same, value jedynie inne. Jak mam dać "$_GET" i to rozróżnić?
nospor
Cytat
. Wyskoczyło "Resource id #9" ale zaraz nie odpuściłem i działa
No to masz plusa, że chociaż po wskazówce zacząleś myśleć. smile.gif Niestety na forum to rzadkość.

Drugie pytania nie kumam. Skoro wiesz, ze name ma byc takie same, to daj to name takie samo...

1. <input type="radio" name="kolor" value="zielony"> <font color=lightgreen>wpłata</font> <br>
  2. <input type="radio" name="kolor" value="czerwony"> <font color=red>wypłata</font><br>
Zidane
Napisałem testowy kod na czysto taki sam jak podałeś wyżej, ubrałem w php i śmiga aż miło. Dziękuję za pomoc.exclamation.gif

Pozdrawiam! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.