Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolorowanie składni PHP i zbyt długie wiersze...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bakus
Przykładowy kod z zbyt długim wierszem:
  1. <?php
  2. // tu był kod przykładowy - jedna bardzo długa linijka...
  3. // został usunięty na prośbę Pućka, który korzysta z przeglądarki, która nie obsłu
  4. uje poprawnie CSSów...;)
  5. ?>

Nio i właśnie... tu podgląd kodu ma dodatkowy pasek przewijania, gdy kod jest zbyt długi...
W jaki sposób dojść do czegoś takiego?
(nie ukrywam, że długo przyglądałem się źródłu z podglądu tego posta, ale nie znalazłem rozwiązania)
I z tąd moje pytanie: Jak zrobić by pokazywał się taki pasek przewijania?

P.S. Błagam... nie bijcie winksmiley.jpg
Jojo
W zasadzie topic nadaje się bardziej na forum o HTML'u.

Powinieneś pokombinować z umieszczaniem kodu w znaczniku <div> i stylem overflow. Poszukaj w źródle tej strony słowa overflow potem zobacz w jakim stylu ono występuje poszukaj nazwy tego stylu i wszystko stanie się jasne winksmiley.jpg
rze-X-nik
niekoniecznie

wordwrap()...
stoprocent
U mnie teraz np. rozwalilo forum. Kod rozszerzyl cala strone.
A co do rozwiazania to Jojo ma racje najlepsze bedzie overflow .
Przyklad
  1. <div style="overflow: auto;height:300px;width: 300px;"></div>

I teraz masz diva o rozmiarze 300/300 i jak bedzie szerszy albo dluzszy tekst to dopiero wtedy pojawi sie scroll .
Bakus
Dobra... problem rozwiązany... i jak się okazuje banalny :|
Jak się okazuje poprostu IE nie obsługuje overflow: auto;
A cały czas wszystko testowałem pod IE... w mozilli wszystko działa jak trzeba winksmiley.jpg Ahhh... nie ma to jak dobra "otwarta" przeglądarka winksmiley.jpg
@Jojo: tak zrobiłem na samym początku, ale forum miałem w mozilli, a skrypt w IE... z tąd "nie działanie" tego rozwiązania... winksmiley.jpg a było za późno bym wpadł na to, że w/w przeglądarka tego nie interpretuje... winksmiley.jpg
FiDO
Bakus: musze Cie zmartwic, IE obsluguje overflow: auto tongue.gif

http://www.quirksmode.org/css/overflow.html

Aczkolwiek fakt faktem, ze akurat powyzszy przyklad, nie wiedziec dlaczego, dzialac nie chce.

---
Juz wiem... IE nie lapie tego jak DIV nie ma zdefiniowanej na stale szerokosci :/
stoprocent
Ale w przykladzie ktory podalem byla zdefiniowana i wys i szerokosc .
FiDO
I ów przykład działa.
Bakus
winą było nie zdefiniowanie stałej szerokości pola... teraz działa także w IE... winksmiley.jpg
@FiDO: dzięki za link - przyda się winksmiley.jpg
rze-X-nik
dobra, a jak ktoś to odpali w NS4?

tam coś mi nie chciał divów za bardzo widzieć
FiDO
Cytat(rze-X-nik @ 2004-06-22 09:28:52)
dobra, a jak ktoś to odpali w NS4?

Bedzie mial pecha... nie da sie supportowac calej historii przegladarek, bo kazdej brakuje co innego i trzeba by stosowac mnostwo hackow, ktore nie wiadomo czy dobrze byly by rozumiane przez obecne popularne przegladarki.
Czasem ciezko jest nawet zrobic, zeby wszystko dzialalo chocby na w miare nowej Mozilli, Operze i IE6, a co dopiero jakby uwzgledniac tu starsze przegladarki.
hwao
hehe rozmowa juz nie jest na temat php wiec moze by ja przeniesc do Postronie przegladarki :]
rze-X-nik
nie 3ba...

to właściwie jest temat także na php, bo czasem od przeglądarek zależy implementacja kodu...

niedawno miałem przygodę z Firefoxem 0.9, to padding-right nie kontaktował, ale 0.8 działało jak trzeba

a poza tym niektóre IE mają buraka, co uniemożliwia wyświetlanie stron z włączonym ob_start('ob_gzhandler') bez patchowania
Puciek
A ja bym apelował o post zaczynający temat - strasznie rozciąga forum
Bakus
Puciek: apel przyjęty winksmiley.jpg
P.S. Zmień przeglądarkę... aaevil.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.