Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql/php] rozpoznawanie uprawnien
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
batat
Chce, zeby podczas logowania rozpoznawalo uprawnienia uzytkownika ( admin, newsman ) tylko mam problem ze skonstruowaniem odpowiedniego zapytania do bazy tongue.gif wiem ze to podstawa, ale jakos m nie wychodzi, wiec mysle ze nie sprawi wam to problemu i mi pomozecie biggrin.gif

a wiec tak:

struktura tabeli USERS:
uid int(11) Nie auto_increment
user varchar(255) Nie
mail varchar(255) Nie
haslo varchar(255) Nie
uprawnienia varchar(255) Nie

1. <?php
  2. //Pobieranie uprawnien
  3. $query = &#092;"SELECT * FROM users WHERE user=uprawnienia\";
  4. $query2 = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  5. $upr =mysql_fetch_array ($query2);
  6.  
  7. echo &#092;"<div align=center>Uprawnienia: \".$upr['uprawnienia'].\"</div>\";
  8. ?>

mam taki kod , tylko niebardzo wiem co porownac w WHERE i chyba dlatego nie chodzi smile.gif z gory dzieki za pomoc exclamation.gif
kszychu
A w jakiej formie trzymasz w bazie uprawnienia?
stoprocent
ale to jest dobrze , tylko zrob tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $query = &#092;"SELECT * FROM users WHERE user='\".$login.\"' \";//$login to nazwa usera ktory sie loguje . 
  4.  
  5. ?>

Reszta kodu jet okej.
kubatron
Ja jeszcze tak dodam że powinno być user='" . $_POST['login'] . "' jeśli logoje się przez formularz, chyba ze w zmiennej $login = $_POST['login']; biggrin.gif
kicaj
  1. SELECT * FROM users WHERE uid='".$id_usera."'
batat
Cytat(nasto @ 2004-06-21 11:39:21)
ale to jest dobrze , tylko zrob tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $query = &#092;"SELECT * FROM users WHERE user='\".$login.\"' \";//$login to nazwa usera ktory sie loguje . 
  4.  
  5. ?>

Reszta kodu jet okej.

WIELKIE DZIEKI NASTO, O TO WLASNIE CHODZILO biggrin.gif mysle ze dalej dam juz sobie rade biggrin.gif jeszcze raz dziekuje!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.