Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Relacje
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
czezz
Ma dwie tabele X i Y. Tabela X jest główną. Chciałbym do niej dowiązać tabele Y ( po polu ID ).

Teraz, jeśli z formularza, w ktorym mam np. pole imie, nazwisko wyślę treść to zapisze się ona przez polecenie INSERT w tabeli X. Czy jeśli wykonam wceśniej wiązanie tabeli X i Y to dane te zapiszą się w obu tych tabelach?
Czy należy wykonać następny INSERT aby zapisać te dane w Y. Ale jeśli tak to po co by istniały relacje między tabelami ?
enceladus
Cytat(czezz @ 2004-06-23 12:56:39)
Ma dwie tabele X i Y. Tabela X jest główną. Chciałbym do niej dowiązać tabele Y ( po polu ID ).

Teraz, jeśli z formularza, w ktorym mam np. pole imie, nazwisko wyślę treść to zapisze się ona przez polecenie INSERT w tabeli X. Czy jeśli wykonam wceśniej wiązanie tabeli X i Y to dane te zapiszą się w obu tych tabelach?
Czy należy wykonać następny INSERT aby zapisać te dane w Y. Ale jeśli tak to po co by istniały relacje między tabelami ?

MySQL jest zbyt prostą bazą danych... poczytaj o trigerrach - znajdziesz je w Postgresqlu, Oraclu ale nie w MySQLu
Jabol
poczytaj może o FOREIGN KEY'ACH. W Mysql'u o ile mi wiadomo też są.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.