Witam,
Mam trochę głupie pytanie odnośnie serwera WWW. Chciałbym udostępnić pliki w LANIE za pośrednictwem strony internetowej. Posiadam Router na którym ustawiłem rezerwację adresów MAC i przypisałem stałe adresy IP 192.168.1.2 itd. Serwer mam uruchomiony na komputerze o adresie 192.168.1.2 router jest jako 192.168.1.1. Przekierowany został port 80, wszystko działa mogę wchodzić na serwer w lanie wpisując jego adres lokalny http://192.168.1.2 wyświetla mi się stroną domyślna strona apache. Problem w tym, że jak wrzucę na serwer jakieś pliki do pobierania to ściągają mi się w sieci lokalnej z maksymalną prędkością 400kb/s (to jest maksymalna prędkość pobierania z Internetu) tymczasem z localhosta wyciągają tyle ile dysk pozwala. Moje pytanie brzmi dlaczego w Lanie nie idzie tak szybko jak pozwala na to sieć, czy to jest wina ustawienia serwera czy routera? Dodam, że serwer działa na XAMPPie bo być może to ma jakieś znaczenie.
Witam ponownie,
Udało mi się poniekąd rozwiązać zaprezentowany powyżej kłopot choć nie jest to rozwiązanie o które mi chodziło. To co zrobiłem to ustaliłem jednoznacznie czy kwestia nie leży w routingu -> serwer -> klient. Sprawdziłem to traceroutem i wszystko gra, pingi też okej. Kolejna sprawa to firewall okazało się, że po wyłączeniu na serwerze wszystkiego co się tylko dało prędkość minimalnie wzrosła niestety dalej była zatrważająco niska. W kolejnym etapie już nie walczyłem z xamppem zainstalowałem apache na dystrybucji ubuntu 11.04 i okazalo się że prędkość wynosi ok 3-4MB/s czyli przyzwoicie. Na ubuntu ustawienia są wszystkie domyślne nic nie kombinowałem, za winowajcę uważam xamppa dalej go nie potrafię skonfigurować aby przyspieszył, na ten moment używam ubuntu 11.04 i problem jest w jakiś sposób ominięty.
Pozdrawiam