Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Polskie znaki w One Page CMS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
erbe
Witam,

Mam problem z polskimi znakami w One Page CMS. Przemieliłem już chyba wszystkie możliwości łącznie z zapisaniem plików w Notepad++ bez BOMa, w formacie utf-8, unicode, dodałem kodowania iso-8859-2, windows-1250, latin-2 i nic...
Gdzie jest haczyk? news.php wyświetla się poprawnie ale ładuje do środka onepagecms.php z krzakami :/

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pliki PHP

Pozdrawiam,

erbe
perseus
Zmień:

1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2">

na

1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">

Oczywiście w obu plikach
erbe
Niestety nic to nie daje... co_jest.gif

Po załadowaniu news.php do onepagecms.php dostaję coś takiego:

Wölli & Die Band des Jahres przedstawili �wiatu video do pierwszego singla. Piosenka nazywa siê "Alles nochmal von vorn" i mo¿na j¹ obejrzeæ tutaj.
W duecie z Wöllim wystêpuje Andreas Frege. P³yta ma siê ukazaæ 9 wrze�nia 2011 roku a miesi¹c pó�niej rozpoczyna siê trasa koncertowa. Na razie brak informacji o koncertach w Polsce. Poni¿ej szczegó³y trasy:

Dzięki i pozdrawiam,

erbe
perseus
A jak wygląda źródło strony?
erbe
Wygląda to tak, że ładuje krzaki, ale jeśli dokonam zmian i dodam polskie znaki to zapisze je poprawnie, ale całą resztę którą już załadował zapisze źle. Wychodzi na to, że zapisuje dobrze, ale czyta źle.
Źródło strony zmodyfikowanej również ma krzaki. Oryginalne źródło takich krzaków nie ma.

Pozdrawiam,

erbe
perseus
Problemem jest to, że w innym kodowaniu zapisuje do pliku a w innym odczytuje. A zobacz plik news.php jest skodowany w ANSI a nie w UTF-8 (bez bumika).
erbe
Faktycznie. Ale po przekonwertowaniu (ponownie obu plików) do UTF-8 bez BOMa dostałem inne krzaki:

Wölli & Die Band des Jahres przedstawili �wiatu video do pierwszego singla. Piosenka nazywa si� "Alles nochmal von vorn" i można j� obejrze� tutaj.
W duecie z Wöllim wyst�puje Andreas Frege. P�yta ma si� ukaza� 9 wrze�nia 2011 roku a miesi�c później rozpoczyna si� trasa koncertowa. Na razie brak informacji o koncertach w Polsce. Poniżej szczegó�y trasy:

Masakra jakaś smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.